Obiecany przepis na ciasteczka owsiane jakie piekłam z dziećmi na Warsztatach Kulinarnych na Skansenie w Kolbuszowej.
Kuchnia prababci prezentuje:)
Składniki na bardzo dużą porcję:
Mało utrzeć z cukrem, dodawać pozostałe składniki do uzyskania konsystencji zwartej masy. Jeśli masa będzie za rzadka należy dodać więcej mąki i płatków owsianych. Masa będzie się ładnie formować w kulki i po położeniu na blaszkę należy ja lekko zgnieść. Piec przez ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni C.
Jak widzicie samych dodatków jest 1500g. możecie je dowolnie zastępować sezamem, wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca, pistacjami, co tylko wpadnie Wam do głowy. Te ciasteczka z każdym dodatkiem wyjdą pysznie. Z braku czasu nie prażyliśmy orzechów, i pestek, ale jeśli będziecie robić ciasteczka w domu, polecam wysypać je na patelnię i lekko uprażyć. Będą smaczniejsze. Choć naprawdę te ciasteczka były idealne.
Znikają z talerzy jeszcze ciepłe.
Najlepsze jakie jadłam:)
Pewnie dlatego, że zrobiły je małe rączki dzielnych dzieci:)
Na kolejnych zajęciach będziemy piec amoniaczki:) Zapraszam:)
Kuchnia prababci prezentuje:)
Składniki na bardzo dużą porcję:
- 600g masła
- 330g mąki pszennej
- 300g cukru kryształu
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 600g płatków owsianych i jęczmiennych (mieszanka)
- 100g słonecznika
- 100g orzechów włoskich
- 100g orzechów laskowych
- 100g daktyli bez pestek
- 300g rodzynek
- 100g pestek dyni
- 200g gorzkiej czekolady
Mało utrzeć z cukrem, dodawać pozostałe składniki do uzyskania konsystencji zwartej masy. Jeśli masa będzie za rzadka należy dodać więcej mąki i płatków owsianych. Masa będzie się ładnie formować w kulki i po położeniu na blaszkę należy ja lekko zgnieść. Piec przez ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni C.
Jak widzicie samych dodatków jest 1500g. możecie je dowolnie zastępować sezamem, wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca, pistacjami, co tylko wpadnie Wam do głowy. Te ciasteczka z każdym dodatkiem wyjdą pysznie. Z braku czasu nie prażyliśmy orzechów, i pestek, ale jeśli będziecie robić ciasteczka w domu, polecam wysypać je na patelnię i lekko uprażyć. Będą smaczniejsze. Choć naprawdę te ciasteczka były idealne.
Znikają z talerzy jeszcze ciepłe.
Najlepsze jakie jadłam:)
Pewnie dlatego, że zrobiły je małe rączki dzielnych dzieci:)
Produkt gotowy do wyjadania:)
Na kolejnych zajęciach będziemy piec amoniaczki:) Zapraszam:)
wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńkochamy owsiane ciasteczka!
Ciasteczka są rewelacyjne, ja tez bardzo lubię, ale nie zawsze wszystkie są pyszne, te były idealne:)
UsuńPełne wszystkiego co dobre, pycha! :)
OdpowiedzUsuń:) Pycha pycha:) dziękuję:)
UsuńCiastka pełne wspaniałych dodatków, pyszne!
OdpowiedzUsuń