Domowe dżemy są najlepsze.
Odkąd pojawiły się w sprzedaży żel fiksy zdarza mi się ich używać.
Przepis na dżem jest na każdym opakowaniu, więc może to i żadna filozofia:)
Ale ja jednak zrobiłam bez patrzenia na instrukcję.
Tak po swojemu.
Wyszło coś wspaniałego:)
Najczęściej używam go jako podkład pod masę kawową i czekoladową, ale do chleba z masłem tez jest wspaniały:)
Składniki:
Odkąd pojawiły się w sprzedaży żel fiksy zdarza mi się ich używać.
Przepis na dżem jest na każdym opakowaniu, więc może to i żadna filozofia:)
Ale ja jednak zrobiłam bez patrzenia na instrukcję.
Tak po swojemu.
Wyszło coś wspaniałego:)
Najczęściej używam go jako podkład pod masę kawową i czekoladową, ale do chleba z masłem tez jest wspaniały:)
Składniki:
- 3 kg wiśni
- 2 kg cukru
- 3op. żel fiksu
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wiśnie płuczemy z zanieczyszczeń, drylujemy i dzielimy na dwie części. Jedną z nich miksujemy na papkę, wiśnie mieszamy razem. Nastawiamy na kuchenkę. Dodajemy żel fiksy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy. Wiśnie gotujemy kilka minut 2-3 dodajemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści, nie dłużej niż 5 minut od zagotowania.
Na dżemie zrobi się piana. Należy ją zebrać chochelką ( można zjeść łyżeczką, przełożyć do miseczki i nadziać nią naleśniki). Dżem nakładać do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcać. Pasteryzować 15 minut.
Smacznego:)
ale cudne dzemiki - uwielbiam wiśniowy ;-)
OdpowiedzUsuń