Przejdź do głównej zawartości

Najłatwiejsze ciasto w świecie:)


 Ciasto ze śliwkami




"Najłatwiejsze ciasto w świecie..."



Pamiętacie ta piosenkę?
Ja pamiętam nawet jak wkładano to ciasto do pieca:)
Nie wiem, czy mój przepis jest taki sam, czy inny, bo tamtego z piosenki nigdy nie widziałam:)
Jednak ten jaki mam w swoim zeszycie jest najłatwiejszy jaki znam na ciasto owocowe, którego nie trzeba zagniatać. Wystarczy mikser:)


Pamiętacie jak mówiłam Wam, że tatuś robi mi stanowisko do focenia?  No i nareszcie jest! Mam moje dechy o które tak zabiegałam:) Niektórzy mówią, że za stare, że nie równe, że spróchniałe:) A ja właśnie takie chciałam:)
Moim zdjęciom wiele brakuje do tych profesjonalnych, ale przy moim sprzęcie, warunkach balkonowych i małej ilości czasu na pstrykanie fotek, uważam, ze niektóre zdjęcia wychodzą całkiem nieźle:) A Wam się podobają? co myślicie o tych deskach?


A teraz przepis na Ciasto ze śliwkami 

(standardowa blaszka na ciasto ok. 35X25 cm)

  • 4 szkl mąki
  • 2 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (domowego) ewentualnie 2 duże cukry wanilinowe) 
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl mleka 
  • 1 szkl oleju
  • 1 kg śliwek


Ubić jajka z cukrem do puszystości. Dodać mleko, olej i po jednej łyżce wymieszane pozostałe składniki poza owocami. 
Ciasto wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Nałożyć owoce lekko dociskając. Piec 1 godzinę w temp 170 stopni C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem, lub polać lukrem.




Smacznego:)

Komentarze

  1. Robię takie ciasto, ale bez dodatku mleka. Z każdymi owocami jest super, a najbardziej lubię z truskawkami lub jagodami. Dechy fajne, ale stanowczo protestuję,przeciwko temu, żeby każde zdjęcie było z dechami w tle, na kamieniach też jest ładnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. może i łatwe, ale piękne i wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę napisać w jakiej temp. piecze się to ciasto i czy piekarnik ustawić na górę - dół???
    Kinga Kobylarz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane w jakiej temperaturze trzeba go piec:) Ja piekę wszystkie ciasta na góra dół i wiatraczek w środku:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. proste i jak pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję kinga k.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam takie szybkie ciasta :) Zapraszam tez do mnie na bloga, dopiero zaczynam i stawiam pierwsze kroki, ale mam nadzieję że z czasem się rozkręcę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się rozkręcisz Małgosiu!:) Życzę samych smakowitości:)

      Usuń
  7. 170 st. pieczenie z termoobiegiem, bez termoobiegu to zapewne około 180 stopni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura pieczenia jest uzależniona od wielu czynników. Ja zawsze piekę góra/dół/ wiatraczek w środku. I piekę w 170 stopniach. Ale każdy piekarnik jest inny i trzeba sobie samemu ustawić odpowiednią dla siebie temperaturę.

      Anonimie wypadałoby się przedstawić, byłoby prościej i milej. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Nie chciałam nikogo urazić,tylko dopytać, przepraszam
      Helena Grygiel

      Usuń
    3. Pani Heleno, nie zabrzmiało to jak pytanie:) Czasem, a przeważnie tak jest, że komentarze od anonimowych użytkowników nie są miłe. Stąd też moja prośba o przedstawienie się:)
      Każdy komentarz czytam uważnie, ale lubię wiedzieć, że pisze do mnie osoba z imieniem:) łatwiej się odnosi do pytań, czy zarzutów:) Pozdrawiam:)

      Usuń
    4. Faktycznie, nawet znaku zapytania nie postawiłam:)
      Pozdrawiam Panią i życzę powodzenia w Turnieju Wypieków.
      Helena G.

      Usuń
    5. Dziękuję i zapraszam do oglądania:)

      Usuń
  8. piosenkę pamiętam i uwielbiam szybkie ciacha, a dechy są superowe. Nawet nie wiedziałam, że Twój Tata ma takie pomysły . Bardzo mi się podoba taki kącik

    OdpowiedzUsuń
  9. Już wiem gdzie moje śliwki zlądują:-) w takim cieście właśnie :-) super zdjęcia :-) pozdrawiam Angela

    OdpowiedzUsuń
  10. ja zrobiłam to z piosenki ;) wychodzi super - znajdziesz Kochana u mnie na blogu ;) a zdjecia i dechy są super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto wyszło oki, a że pora zimowa, dodałam śliwki z kompotu i uzupełniłam jabłkami; w porównaniu z "najłatwiejszym ciastem w świcie", które zwykle piekę, Pani ciasto jest wyższe i mniej mokre, było też dla mnie poratowaniem w związku z brakiem margaryny w lodówce :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, czasem robię je też z mrożonymi owocami, zawsze fajnie wychodzi :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia