Ciasto ze śliwkami
"Najłatwiejsze ciasto w świecie..."
Pamiętacie ta piosenkę?
Ja pamiętam nawet jak wkładano to ciasto do pieca:)
Nie wiem, czy mój przepis jest taki sam, czy inny, bo tamtego z piosenki nigdy nie widziałam:)
Jednak ten jaki mam w swoim zeszycie jest najłatwiejszy jaki znam na ciasto owocowe, którego nie trzeba zagniatać. Wystarczy mikser:)
Pamiętacie jak mówiłam Wam, że tatuś robi mi stanowisko do focenia? No i nareszcie jest! Mam moje dechy o które tak zabiegałam:) Niektórzy mówią, że za stare, że nie równe, że spróchniałe:) A ja właśnie takie chciałam:)
Moim zdjęciom wiele brakuje do tych profesjonalnych, ale przy moim sprzęcie, warunkach balkonowych i małej ilości czasu na pstrykanie fotek, uważam, ze niektóre zdjęcia wychodzą całkiem nieźle:) A Wam się podobają? co myślicie o tych deskach?
A teraz przepis na Ciasto ze śliwkami
(standardowa blaszka na ciasto ok. 35X25 cm)
- 4 szkl mąki
- 2 szkl cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego (domowego) ewentualnie 2 duże cukry wanilinowe)
- 4 jajka
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl mleka
- 1 szkl oleju
- 1 kg śliwek
Ubić jajka z cukrem do puszystości. Dodać mleko, olej i po jednej łyżce wymieszane pozostałe składniki poza owocami.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Nałożyć owoce lekko dociskając. Piec 1 godzinę w temp 170 stopni C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem, lub polać lukrem.
Smacznego:)
Robię takie ciasto, ale bez dodatku mleka. Z każdymi owocami jest super, a najbardziej lubię z truskawkami lub jagodami. Dechy fajne, ale stanowczo protestuję,przeciwko temu, żeby każde zdjęcie było z dechami w tle, na kamieniach też jest ładnie :D
OdpowiedzUsuńmoże i łatwe, ale piękne i wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńProszę napisać w jakiej temp. piecze się to ciasto i czy piekarnik ustawić na górę - dół???
OdpowiedzUsuńKinga Kobylarz
Jest napisane w jakiej temperaturze trzeba go piec:) Ja piekę wszystkie ciasta na góra dół i wiatraczek w środku:)
UsuńPozdrawiam:)
proste i jak pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńProste ciasta są zawsze najpyszniejsze:)
Usuńdziękuję kinga k.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam takie szybkie ciasta :) Zapraszam tez do mnie na bloga, dopiero zaczynam i stawiam pierwsze kroki, ale mam nadzieję że z czasem się rozkręcę :)
OdpowiedzUsuńNa pewno się rozkręcisz Małgosiu!:) Życzę samych smakowitości:)
Usuń170 st. pieczenie z termoobiegiem, bez termoobiegu to zapewne około 180 stopni.
OdpowiedzUsuńTemperatura pieczenia jest uzależniona od wielu czynników. Ja zawsze piekę góra/dół/ wiatraczek w środku. I piekę w 170 stopniach. Ale każdy piekarnik jest inny i trzeba sobie samemu ustawić odpowiednią dla siebie temperaturę.
UsuńAnonimie wypadałoby się przedstawić, byłoby prościej i milej. Pozdrawiam.
Nie chciałam nikogo urazić,tylko dopytać, przepraszam
UsuńHelena Grygiel
Pani Heleno, nie zabrzmiało to jak pytanie:) Czasem, a przeważnie tak jest, że komentarze od anonimowych użytkowników nie są miłe. Stąd też moja prośba o przedstawienie się:)
UsuńKażdy komentarz czytam uważnie, ale lubię wiedzieć, że pisze do mnie osoba z imieniem:) łatwiej się odnosi do pytań, czy zarzutów:) Pozdrawiam:)
Faktycznie, nawet znaku zapytania nie postawiłam:)
UsuńPozdrawiam Panią i życzę powodzenia w Turnieju Wypieków.
Helena G.
Dziękuję i zapraszam do oglądania:)
Usuńpiosenkę pamiętam i uwielbiam szybkie ciacha, a dechy są superowe. Nawet nie wiedziałam, że Twój Tata ma takie pomysły . Bardzo mi się podoba taki kącik
OdpowiedzUsuńJuż wiem gdzie moje śliwki zlądują:-) w takim cieście właśnie :-) super zdjęcia :-) pozdrawiam Angela
OdpowiedzUsuńja zrobiłam to z piosenki ;) wychodzi super - znajdziesz Kochana u mnie na blogu ;) a zdjecia i dechy są super :)
OdpowiedzUsuńciasto wyszło oki, a że pora zimowa, dodałam śliwki z kompotu i uzupełniłam jabłkami; w porównaniu z "najłatwiejszym ciastem w świcie", które zwykle piekę, Pani ciasto jest wyższe i mniej mokre, było też dla mnie poratowaniem w związku z brakiem margaryny w lodówce :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, czasem robię je też z mrożonymi owocami, zawsze fajnie wychodzi :) Pozdrawiam :)
Usuń