Fantastyczne ciasto na upalne dni!
Lekko kwaskowate, podane z lodami, do kawy... bajka!:)
Zapraszam na kruche ciasto z owocami i bezą, potocznie zwane pleśniakiem:)
Przepis wymyślony w efekcie chwili:)
Okazuje się, że takie są najlepsze;)
Składniki na blaszkę 35x45 cm
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.
Nadzienie:
Owoce wymieszać z mąką i cukrem tuż przed nałożeniem na ciasto.
Lekko kwaskowate, podane z lodami, do kawy... bajka!:)
Zapraszam na kruche ciasto z owocami i bezą, potocznie zwane pleśniakiem:)
Przepis wymyślony w efekcie chwili:)
Okazuje się, że takie są najlepsze;)
Składniki na blaszkę 35x45 cm
- 600g mąki
- 5 żółtek (białka zostawić na pianę)
- 250g margaryny
- 200g cukru kryształu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.
Nadzienie:
- 1 l borówki amerykańskiej
- 300g czarnej porzeczki
- 300g wiśni bez pestek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru kryształu
Owoce wymieszać z mąką i cukrem tuż przed nałożeniem na ciasto.
Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć 1/3 porcji, resztę wyłożyć na blaszkę lekko wyciągając na boki blaszki. Nakłuć widelcem i wstawić do gorącego (200 stopni C) piekarnika na 15 minut.
W czasie podpiekania ciasta z białek ubić sztywna pianę, dodać szklankę cukru i ubijać przez chwilę.
Wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć owoce, a na nie pianę z białek. Zetrzeć na wierzchu resztę ciasta. Piec 40 minut w 170 stopniach C.
Smacznego:)
nie jadłam ostatnio jak w zeszłym roku.
OdpowiedzUsuńuwielbiam o ciasto, Babcia mnie go nauczyła :]
Bajecznie wygląda, kwintesencja lata i obfitości. Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńo mamuniu jakie pyszności
OdpowiedzUsuń