Kolejny własny eksperyment uważam za udany:)
Połączyłam jabłka z winogronem i wyszła całkiem ciekawa kompozycja smaków. Kolorystykę też uważam za bardzo udaną:)
Tort nie należy do najszybszych, ale nie jest trudny w wykonaniu:)
Tortownica 26 cm
Na biszkopt
- 7 jaj
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
kiedy wystygnie przeciąć na trzy blaty.
Na mus z jabłek
- 2 litry musu jabłkowego
- 1 szklanka soku z winogron
- 1 żółta galaretka
- 1 żelatyna na 2 i pół litra płynu (rozpuścić w 1/2 szklance wrzącego soku winogronowego)
Dokładnie wystudzić.
Na śmietanę
- 700 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku) wystudzić
Dodatkowo
- 2 szklanki soku z winogron
- 1 zielona galaretka rozpuścić w 400 ml wrzątku dodać 2g zielonego barwinka
- 2 zielone galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku dodać 2g zielonego barwnika
- 1/2 kg białych winogron
Kolejność składania (najlepiej w tortownicy, i dodatkowo dokładamy rancik, bo tort jest wysoki)
- Każdy z biszkoptów nasączamy sokiem z winogron. Blaty są cienkie więc 1/2 szklanki wystarczy.
- biszkopt
- 1/2 musu jabłkowego (musi być prawie sztywny)
- Biszkopt
wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny
- bita śmietana (odkładamy 1/3, którą użyjemy na wierzchnią warstwę)
- galaretka pokrojona w kostkę (mniejsza porcja)
- biszkopt
Wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny
- mus jabłkowy
- reszta bitej śmietany
- winogrona przecięte na połówki
- całość zalewamy galaretką
wstawiamy do lodówki na noc.
Najlepiej smakuje podane po ok. 1/2 godziny od wyjęcia z lodówki.
Smacznego:)
Ożesz!Jaki tort!
OdpowiedzUsuńStrrrasznie wysoki ten tort,czy tak tylko na zdjęciach wygląda? szalenie apetyczny, musiał być pyszny.
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda na zdjęciach:) On był taki wysoki. Nie mierzyłam, ale myslę, że mógł mieć ok. 12-13 cm wysokości. Pozdrawiam:)
UsuńJaki wysoki! Cudo po prostu :)
OdpowiedzUsuńA kolorystycznie bardzo przyjemnie zaskakuje :)