Przejdź do głównej zawartości

Tort winogronowy



Kolejny własny eksperyment uważam za udany:) 
Połączyłam jabłka z winogronem i wyszła całkiem ciekawa kompozycja smaków. Kolorystykę też uważam za bardzo udaną:)
Tort nie należy do najszybszych, ale nie jest trudny w wykonaniu:)
Jeśli lubicie ciasta lekko kwaskowate polecam!

 

Tortownica 26 cm

Na biszkopt

  • 7 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
Ubić całe jaja z cukrem, dać mąkę zmieszaną z proszkiem. Upiec w temp. 170 stopni C przez 40 min
kiedy wystygnie przeciąć na trzy blaty.





Na mus z jabłek

  • 2 litry musu jabłkowego
  • 1 szklanka soku z winogron 
  • 1 żółta galaretka
  • 1 żelatyna na 2 i pół litra płynu (rozpuścić w 1/2 szklance wrzącego soku winogronowego)
Jabłka zagotować z sokiem. Dodać do nich galaretkę (suchą) i rozpuszczoną jeszcze gorącą żelatynę. 
Dokładnie wystudzić.



Na śmietanę
  • 700 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 i 1/2  łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku) wystudzić
Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier. Kiedy będzie sztywna dodać żelatynę  i zamieszać, ale krótko. Od razu trzeba wylać na biszkopt


Dodatkowo

  • 2 szklanki soku z winogron 
  • 1 zielona galaretka rozpuścić w 400 ml wrzątku dodać 2g zielonego barwinka
  • 2 zielone galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku dodać 2g zielonego barwnika
  • 1/2 kg białych winogron



Kolejność składania (najlepiej w tortownicy, i dodatkowo dokładamy  rancik, bo tort jest wysoki)

  • Każdy z biszkoptów nasączamy sokiem z winogron. Blaty są cienkie więc 1/2 szklanki wystarczy.
  • biszkopt
  • 1/2 musu jabłkowego (musi być prawie sztywny)
  • Biszkopt

wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny

  • bita śmietana (odkładamy 1/3, którą użyjemy na wierzchnią warstwę)
  • galaretka pokrojona w kostkę  (mniejsza porcja)
  • biszkopt

Wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny

  • mus jabłkowy
  • reszta bitej śmietany
  • winogrona przecięte na połówki
  • całość zalewamy galaretką

wstawiamy do lodówki na noc.



 Najlepiej smakuje podane po ok. 1/2 godziny od wyjęcia z lodówki.


Smacznego:) 

Komentarze

  1. Strrrasznie wysoki ten tort,czy tak tylko na zdjęciach wygląda? szalenie apetyczny, musiał być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda na zdjęciach:) On był taki wysoki. Nie mierzyłam, ale myslę, że mógł mieć ok. 12-13 cm wysokości. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Jaki wysoki! Cudo po prostu :)
    A kolorystycznie bardzo przyjemnie zaskakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia