Sezon na śliwki, brzoskwinie, morele w pełni. Koniecznie trzeba go wykorzystać do przyrządzana smakowitych ciast.
Moja dzisiejsza propozycja to kruche ciasto ze śliwką, brzoskwinią, delikatna pianką i kruszonką.
Szybko się robi, jest tanie a zarazem bardzo smaczne!
Zapraszam:)
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 100g cukru + 1/2 szklanki do białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Owoce:
- 5 fioletowych śliwek
- 5 brzoskwiń
Bułka tarta do podsypania.
Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i proszku zrobić kruszonkę. Najlepiej w dużym garnku lub misce.
Dno tortownicy średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na niego ciasto (odłożyć 4 łyżki) i ubić na płaską masę. Posypać bardzo delikatnie bułka tartą (ok. 1/2 łyżki).
Ubić pianę z białek dodać cukier i ubijać do sztywności. Na cieście ułożyć owoce miąższem do spodu. Nałożyć pianę i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
Podawać ciepłe lub zimne według upodobania.
Smacznego:)))
Najbardziej w takich ciastach uwielbiam tę gigantyczną bezę i śliwki ociekające własnym sokiem...:)
OdpowiedzUsuńTak, to jest w tym cieście najlepsze:)
Usuń