Przejdź do głównej zawartości

Kruche ze śliwkami i brzoskwiniami


 Sezon na śliwki, brzoskwinie, morele w pełni. Koniecznie trzeba go wykorzystać do przyrządzana smakowitych ciast.
Moja dzisiejsza propozycja to kruche ciasto ze śliwką, brzoskwinią, delikatna pianką i kruszonką.
Szybko się robi, jest tanie a zarazem bardzo smaczne!

ciasto ze śliwkami
Zapraszam:)





Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 100g cukru + 1/2 szklanki do białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Owoce:

  • 5 fioletowych śliwek
  • 5 brzoskwiń
Owoce wypestkować. 



Bułka tarta do podsypania.

Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i proszku zrobić kruszonkę. Najlepiej w dużym garnku lub misce.
Dno tortownicy średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na niego ciasto (odłożyć 4 łyżki) i ubić na płaską masę. Posypać bardzo delikatnie bułka tartą (ok. 1/2 łyżki).
Ubić pianę z białek dodać cukier i ubijać do sztywności. Na cieście ułożyć owoce miąższem do spodu. Nałożyć pianę i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
Podawać ciepłe lub zimne według upodobania.



Smacznego:)))

Komentarze

  1. Najbardziej w takich ciastach uwielbiam tę gigantyczną bezę i śliwki ociekające własnym sokiem...:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia