Dziś błyskawiczne ciasto z jeżyną i sproszkowanymi płatkami róży jadalnej.
Ciasto:
Podawać z lodami i płatkami róż.
Ciasto:
- 2 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (domowego) ewentualnie 1 duży cukier wanilinowy)
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sproszkowanych płatków róż
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl oleju
- 1 litr świeżych jeżyn
Ubić jajka z cukrem do puszystości. Dodać mleko, olej i po jednej łyżce wymieszane pozostałe składniki poza owocami.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Nałożyć połowę owoców i lekko docisnąć. Piec 50 min. w temp 170 stopni C (do suchego patyczka). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. .
Ciasto wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Nałożyć połowę owoców i lekko docisnąć. Piec 50 min. w temp 170 stopni C (do suchego patyczka). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. .
ależ apetycznie podane:) mniamm
OdpowiedzUsuń:)
Usuń