Ciasteczka, które doskonale znamy z czasów naszego dzieciństwa kończyły naszą tegoroczną przygodę "W kuchni Prababci", ale nie zakończyły moich Warsztatów, bo już pojawiła się kolejna propozycja na ich poprowadzenie:) Na takie propozycje czekam:)
Składniki:
Takie ciasteczka możecie przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniczku lub słoiku. Nadają się też świetnie do popołudniowej herbatki:)
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki amoniaku
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1/2 kostki margaryny
Amoniak wymieszać z mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem i jakami, dodać mąkę i mleko z amoniakiem. Wyrobić gładkie ciasto wstawić do lodówki na jedna godzinę. Następnie wyjąć, wałkować na grubość ok. 0.7 cm i układać w 1-2 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i podawać. Świetnie smakują z kisielem.
Takie ciasteczka możecie przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniczku lub słoiku. Nadają się też świetnie do popołudniowej herbatki:)
Serdecznie dziękuje Wszystkim dzieciom i ich rodzicom za tak wspaniały udział na moich zajęciach. Mam nadzieję, że moje przepisy się Wam przydadzą, i będziecie je stosować w Waszych kuchniach.
Dyrektorowi Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej dziękuję serdecznie za możliwość przeprowadzenia ich właśnie w kuchni Skansenu. Fantastyczna przygoda, która na zawsze zostanie w mojej pamięci. Z niecierpliwością czekam na następne Warsztaty u Was.
Smacznego!:)
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,
Jola