Propozycja nie do odrzucenia dla tych, którzy lubią rozpływające się w ustach ciasta drożdżowe.
Inspiracja Alinka, choć przepis wykombinowałam sama:) Ułożenie ciasta w opisie Alinki bardzo przypadło mi do gustu.
Składniki:
- 500g mąki
- 2 jajka
- 5 dag drożdży
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- 200g cukru pudru
- 1/4 kostki masła (rozpuścić i wystudzić)
- 1/4 szklanki oleju
- brzoskwinie 6 dużych sztuk
Mleko podgrzać ( ma być bardzo ciepłe, ale nie gorące). Z białek ubić pianę. Rozpuścić w 1/2 szklanki mleka drożdże z 1 łyżką cukru pudru, dodać 3 łyżki maki i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie przelać do wcześniej przygotowanej miski z przesianą mąką. Dodać żółtka, cukier i sól. Wymieszać, dodać mleko, i pianę z białek. Wyrobić ciasto pod koniec wyrabiania partiami dodać masło zmieszane z olejem. Wyrabiać ciasto na gładko. Im więcej pęcherzyków powietrza w nim powstanie, tym będzie pulchniejsze.
Zostawić ciasto pod ściereczką aż dwukrotnie zwiększy swoją powierzchnię.
Wyłożyć całość na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na 12 części. Każdą z nich lekko rozpłaszczyć w ręce, kłaść połowę brzoskwini i zlepiać brzegi formując w kulę. Drożdżówki układać w odstępach 1 cm od siebie na blaszce do pieczenia ciasta w rzędach po cztery. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 25-30 minut.
Smacznego:)
Na drożdżówkę to ja zawsze się skuszę ;D
OdpowiedzUsuńw takim razie częstuj się:)
Usuńświetne:) bardzo lubię domowe drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńTeż je uwielbiam, ale zanim zaczęłam, je robić taj jak te nie zawsze na drugi dzień były smaczne:)
UsuńDrożdżówki bardzo kuszące na twoich zdjęciach,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńByły mięciutkie, puszyste, i delikatne:)
UsuńPrawda, że takie pieczenie drożdżówek jest fajne?:) Przy takiej technice układania drożdżówki podczas pieczenia nie wysuszają się nad to:) Twoje są piękne i wierzę, że rozpływają się w ustach:) Pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuńTak Alinko świetny pomysł!:)
UsuńO ja! Uwielbiam domowe drożdżówki, a te wyglądają bosko! Takie puszyste jak chmurka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:) takie też własnie były:)
UsuńPodsumowując propozycja w sam raz dla mnie!;)
OdpowiedzUsuń