Przejdź do głównej zawartości

Likier kukułkowy - Idealny

Lubicie domowe likiery, nalewki i wina? :)


My lubimy :)



Dlatego raz na jakiś czas robię likier kawowy, uwielbiam go:)
Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić tez inne smaki. Na pierwszy rzut poszedł Likier kukułkowy. Pachnie cudnie, smakuje wybornie.

Na 0.7 litra gotowego płynu potrzebujemy:
  • 1/2 litra mleka skondensowanego z kartonu
  • 1/2 szklanki wody
  • 200g cukierków kukułka
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • 1/2 szklanki cukru

Wodę i cukierki podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą. Wystudzić.
Dodać mleko i cukier, zmiksować (najlepiej blenderem w wysokim garnku) następnie dodać spirytus.
Wymieszać i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.


Jakość zdjęć fatalna, ale nic na to nie poradzę, chciałam dodać wpis jeszcze dzisiaj, jutro mam nadzieje robić zdjęcia za dnia :) Wybaczcie :)
W kolejce na publikację czekają likier kawowy i miętowy.  Który? Piszcie w komentarzu, ten który uzyska najwięcej głosów będzie już jutro na blogu:)


Smacznego:)

Komentarze

  1. Pyszności... mnmm... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę przepis a miętowy

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro biorę się rano za zrobienie likieru:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam;) właśnie schowałam na klucz bo już mam ochotę się do niego dobrać a to dopiero 10 rano;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego likieru i miętowego mleko skondensowane słodkie czy nie?
    Na pewno zrobię wszystkie trzy lubię takie:) Z alkoholu się nic nie napiję tylko takie likiery, albo adwokat :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej pisze z kartonu. Teraz doczytałam, więc mleko nie słodzone:P

    OdpowiedzUsuń
  7. a ten likier miętowy to jak trzeba zrobić??????
    kukułkowy pyszności , można bez cukru??????? bo wydaje mi się ,że w cukierkach już dużo słodyczy:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na miętowy jest w osobnym wpisie:) Czy można kukułkowy bez cukru? Raczej nie.

      Usuń
  8. w tym roku na święta postanowiłam zrobić likier kukułkowy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia