Przejdź do głównej zawartości

Tort miodowy

...
To było latem, kiedy Wam o nim pisałam, potem nie miałam jak go zrobić, a teraz już jestem po samodzielnym pieczeniu wiec oto przepis na Najwspanialszy tort mojej teściowej!
Jest rewelacyjny, idealny pod każdym względem. Chwile myślałam, czy nie zostawić przepisu tylko dla siebie, w rodzinie, ale nie! :)
Podzielę się z Wami:)

tort miodowy




Ciasto może wydawać się Wam odrobinę skomplikowane, ale jest naprawdę bardzo proste.

Tortownica średnica 24 cm

I skład:
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 7 łyżek mleka
Do lekko ciepłego mleka dodać sodę i jajko z żółtkiem wymieszać.

II skład:
  • 7 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody 
Składniki podgrzać, rozpuścić i wystudzić.

  • 4 szklanki maki
3 szklanki wysypać na stolnicę (1 zostawić do podsypywania). Zrobić zagłębienie. Do II składu dodać I i wymieszać. Wlać w zagłębienie z maki. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Podzielić na 8 - 10 porcji i każdą z nich wałkować na cienkie placki wielkości dna tortownicy. Piec każdy na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C ok. 10 - 15 minut.

Masa:
  • 500 ml. mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Z mleka i mąk ugotować budyń.

250g masła utrzeć z 1 szklanka cukru pudru (na puch), dodać  wystudzony budyń.

Placki składać nakładając po 1 i 1/2 łyżki masy, aż do wyczerpania składników (zostawić ok. 3 łyżki na wierzch i boki).


Torcik docisnąć na 1 godzinę. Po tym czasie posmarować całość cienko masą. Wstawić na noc w chłodne miejsce.

Wygląda i smakuje równie dobrze bez żadnych dekoracji, ale jeśli chcecie możecie udekorować kwiatami, bądź czekoladą :) Zdjęcia są z lata:) Bo mi się za nim tęskni :)

Smacznego :)

Komentarze

  1. Cudo :) Muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia ! Aż mam ochotę rzucić się na ekran :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ....jakby na zdjęciu więcej tych placków ???

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, wygląda niesamowicie, bardzo efektownie :)
    Zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojejku, ile wartsw! bardzo lubię takie ciasta, ale jakoś nie mam do nich cierpliwości ;(

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też wprost ubóstwiam taki tort, nie ma lepszego! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Też uwielbiam taki tort, najlepszy na świecie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham miodowe ciasta, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Interesujący :) Zapisuję do wypróbowania przy najbliższej okazji...albo bez niej ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny torcik :) moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia