Dziś propozycja domowego ekstraktu pomarańczowego. W ten sam sposób możecie przyrządzić też ekstrakt cytrynowy. Oba świetnie komponują się w sernikach, makowcach, czy innych wypiekach.
Składniki:
- 2 duże pomarańcze
- 100ml spirytusu
- 100ml wody
Owoce należy wyszorować dokładnie szczoteczką. Następnie umyć i jeszcze wyparzyć wrzątkiem.
Zdjąć z pomarańczy skórkę i odciąć biała błonę. Najlepiej jest zrobić to kładąc skórkę pomarańczowa stroną do stolnicy i biała odfiletować. Pomarańczowa część pokroić na bardzo drobne kawałeczki, biała wyrzucić. Przełożyć skórkę do buteleczki, albo małych słoiczków i zalać spirytusem wymieszanym z wodą. Całość zakręcić i odstawić na miesiąc. Po tym czasie można używać do wypieków.
Najlepiej jest zużyć go w ciągu 1 roku od przygotowania.
Witam.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam że zrobienie esencji jest tak mało skomplikowane. Z wielu przepisów rezygnowalam właśnie z braku takowej w mojej kuchni. Jeszcze dziś zakupie pomarańcze i spirytus i do dzieła!
Pozdrawiam
Panda