Przejdź do głównej zawartości

Esencja pomarańczowa

Dziś propozycja domowego ekstraktu pomarańczowego. W ten sam sposób możecie przyrządzić też ekstrakt cytrynowy.  Oba świetnie komponują się w sernikach, makowcach, czy innych wypiekach. 

ekstrakt pomarańczowy


Składniki:

  • 2 duże pomarańcze 
  • 100ml spirytusu
  • 100ml wody

Owoce należy wyszorować dokładnie szczoteczką. Następnie umyć i jeszcze wyparzyć wrzątkiem.
Zdjąć z pomarańczy skórkę i odciąć biała błonę. Najlepiej jest zrobić to kładąc skórkę pomarańczowa stroną do stolnicy i biała odfiletować. Pomarańczowa część pokroić na bardzo drobne kawałeczki, biała wyrzucić. Przełożyć skórkę do buteleczki, albo małych słoiczków i zalać spirytusem wymieszanym z wodą.  Całość zakręcić i odstawić na miesiąc. Po tym czasie można używać do wypieków.
Najlepiej jest zużyć go w ciągu 1 roku od przygotowania.


Komentarze

  1. Witam.
    Nie wiedziałam że zrobienie esencji jest tak mało skomplikowane. Z wielu przepisów rezygnowalam właśnie z braku takowej w mojej kuchni. Jeszcze dziś zakupie pomarańcze i spirytus i do dzieła!
    Pozdrawiam
    Panda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia