Jeszcze w świątecznej odsłonie, spóźniona tarta jabłkowa, choć może to nie tarta, bo nadzienie jest częściowo zakryte jak w szarlotce :) Tak czy inaczej, jak zwał tak zwał ciasto jest pyszne więc polecam :)
Składniki:
Forma na tarte wielkości 26 cm.
- 500g mąki pszennej
- 1i 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru Diamant
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na wielość formy, ale z zapasem na wyłożenie brzegów. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Docisnąć do brzegów. wstawić formę do lodówki na czas rozgrzewania pieca. Rozgrzać piec do 190 stopni C. Wyjąć formę z lodówki i położyć na niej papier, wysypać fasolę. piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Dodatkowo:
Fasola do sztucznego wypieku, papier do pieczenia.
Nadzienie:
- 1 litrowy słoik prażonych jabłek
- 2 banany
- 3 kiwi
- 100g wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- cynamon
W tym czasie przygotować mieszankę owocowo kokosową. Banany i kiwi pokroić na kawałki.
Z drugiej części ciasta (rozwałkowanej) wyciąć koło średnicy formy o 1 cm większe.
Wyjąć formę z pieca, zdjąć suchy wypiek i papier, wstawić formę na kolejne 20 minut zmniejszając temperaturę do 170 stopni C. Po tym czasie nałoży jabłka i posypać nadzienie cynamonem. Nałożyć krążek z ciasta. Dociskając do brzegów formy. Na środku zrobić nacięcie (jakbyśmy chcieli narysować śnieżynkę) powywijać rożki do zewnątrz. Z pozostałej części ciasta powycinać gwiazdki i nałożyć na brzegi i dowolne miejsca na cieście, tak aby na środku została dziura.
Wstawić ciasto na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i upiec.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
ślicznie wygląda:) co tam nazwa najważniejsze, że smaczna:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna :)
UsuńWygląąąda tak smacznie! <3
OdpowiedzUsuń