Przejdź do głównej zawartości

Tarta jabłkowa czy szarlotka z bananami?

Jeszcze w świątecznej odsłonie, spóźniona tarta jabłkowa, choć może to nie tarta, bo nadzienie jest częściowo zakryte jak w szarlotce :) Tak czy inaczej, jak zwał tak zwał ciasto jest pyszne więc polecam :) 




Składniki: 

Forma na tarte wielkości 26 cm.
  • 500g mąki pszennej
  • 1i 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru Diamant
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na wielość formy, ale z zapasem na wyłożenie brzegów. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Docisnąć do brzegów. wstawić formę do lodówki na czas rozgrzewania pieca. Rozgrzać piec do 190 stopni C. Wyjąć formę z lodówki i położyć na niej papier, wysypać fasolę. piec ok. 20 minut w 180 stopniach. 


Dodatkowo:

Fasola do sztucznego wypieku, papier do pieczenia.

Nadzienie:
  • 1 litrowy słoik prażonych jabłek
  • 2 banany
  • 3 kiwi
  • 100g wiórek kokosowych 
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon 
Wszystko wymieszać.
W tym czasie przygotować mieszankę owocowo kokosową. Banany i kiwi pokroić na kawałki. 
Z drugiej części ciasta (rozwałkowanej) wyciąć koło średnicy formy o 1 cm większe.
Wyjąć formę z pieca, zdjąć suchy wypiek i papier, wstawić formę na kolejne 20 minut zmniejszając temperaturę do 170 stopni C. Po tym czasie nałoży jabłka i posypać nadzienie cynamonem. Nałożyć krążek z ciasta. Dociskając do brzegów formy. Na środku zrobić nacięcie (jakbyśmy chcieli narysować śnieżynkę) powywijać rożki do zewnątrz. Z pozostałej części ciasta powycinać gwiazdki i nałożyć na brzegi i dowolne miejsca na cieście, tak aby na środku została dziura. 


Wstawić ciasto na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i upiec.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia