Tartaletki mocno kakaowe nadziane pysznym kremem miętowym z owocami lata to moja propozycja deseru na upalne dni.
Robi się je szybko, ale znikają jeszcze szybciej, i to cieszy mnie podwójnie :)
Składniki
na ok. 10 tartaletek o średnicy dna 8 cm
Krem
W misie miksera umieścić serek i śmietanę (obowiązkowo mocno schłodzone) miksować początkowo na wolnych obrotach stopniowo je zwiększając. Dodać cukier puder i syrop ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdka i udekorować tartaletki.
Na każdą tartaletke nałożyć dowolna ilość owoców (najlepiej ile się zmieści) :)
Smacznego! :)
Robi się je szybko, ale znikają jeszcze szybciej, i to cieszy mnie podwójnie :)
Składniki
na ok. 10 tartaletek o średnicy dna 8 cm
- 300g mąki pszennej
- 100g ciemnego kakao
- 100g cukru pudru
- szczypta soli
- 200g zimnego masła
- 3 żółtka
Składniki zagnieść, utworzyć w kule i włożyć do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Następnie wyjąć i podzielić na 10 części. Foremki natłuścić masłem i wyłozyć ciastem aż po brzegi, najlepiej rozwałkowując ciasto na okrąg większy o 1 cm od obwodu góry foremki. Delikatnie docisnąć do ścianek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 10 minut na środkowym poziomie.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki gęstego syropu miętowego
W misie miksera umieścić serek i śmietanę (obowiązkowo mocno schłodzone) miksować początkowo na wolnych obrotach stopniowo je zwiększając. Dodać cukier puder i syrop ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdka i udekorować tartaletki.
Na każdą tartaletke nałożyć dowolna ilość owoców (najlepiej ile się zmieści) :)
Smacznego! :)
wyglądają fantastycznie...tylko ta mięta. Może dodam tylko 1/2 łyżeczki i się przełamię
OdpowiedzUsuńAguś mięta jest tu jedynie delikatna nutą, mozesz zmniejszyc jej ilość, wówczas bedzie praktycznie niewyczuwalna, ale mozesz tez zastapić ja syropem cytrynowym, malinowym, praktycznie jakim chcesz, byle był gesty ;)
UsuńChyba wykorzystam kiedyś pomysł na krem miętowy :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Naprawdę warto :)
UsuńUrocze maleństwa! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
Usuńświetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Gdzie kupić lub jak zrobić gesty syrop miętowy? Pozdrawiam. Anna
OdpowiedzUsuńSyrop można zrobić, jednak taki swój nie nada kremowi koloru. http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/06/syropek-z-miety-i-zapowiedzi.html albo kupić widziałam takie z Vitaxa, ja swój dostałam od koleżanki :)
UsuńDziękuję za odpowiedź, poszukam. Serdeczności. Anna
UsuńZ miętą musiały smakować niezwykle orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńCudne te pani tarty:) Skusiłabym się na jedną:)
OdpowiedzUsuń