Makaroniki - francuskie, kapryśne ciasteczka stały się coraz bardziej popularne i w naszym kraju.
Te malutkie, przepyszne delicje wciąż zachwycają mnie możliwościami nadania im smaku, kształtu i koloru.
Ceny tych ciasteczek w Polsce kształtują się na poziomie 2.50-5 zł szt. Im bardziej wyszukany smak, im bardziej renomowana cukiernia, czy twórca makaroników to cena jest wyższa. Z informacji jakie posiadam od znajomych mieszkających zagranicą okazuje się że we Francji, Belgii, Niemczech makaronik osiąga cenę ok. 4-5 Euro za 1 sztukę. Powiecie, że to drogo? Nie mogę się z tym zgodzić.
Makaroniki te prawdziwe, przepyszne, delikatne wyrabia się z migdałów, nadzienia są przeróżne ale im bardziej wyszukane tym niestety więcej kosztują.
Sama miałam okazję kosztować tych jakie spotkałam na swojej drodze, cena za szt w Polsce to było 2.50 , niestety nie smakowały mi, czułam w nich sztuczność. Kosztowałam też makaroników w Splicie na Chorwacji i o ile kremy miały całkiem ok, to samo ciastko było okropnie suche, wręcz twarde. Jedynie makaroniki jakie kiedyś otrzymałam z Francji były smaczne, i te mogłabym Wam polecić.
Najprzyjemniejsze jest dla mnie to, iż osoba która mi je podarowała uznała, że moje są o wiele smaczniejsze. I to jet dla mnie wyznacznik że jestem na dobrej drodze, by były idealne <3
No cóż .... :)
Uwielbiam je robić, zdarza się, że robię je też dla Was :)
Kocham je również fotografować więc zrobiłam im "małą sesję zdjęciową"
Przepisu nie będzie, ale możecie je u mnie zamówić najlepiej pisząc wiadomość lub dzwoniąc do mnie :)
