Przejdź do głównej zawartości

Posty

Kandyzowane fiołki

Odkąd zobaczyłam je pierwszy raz na blogu Pincake wiedziałam, ze je zrobię! w ubiegłym roku nie starczyło mi na nie czasu, ale w tym praktycznie rozpoczęłam nimi sezon na przetwory:)

Różowy Tort Bezowy

Ten torcik powstał przez przypadek. Biszkopt jaki piekłam miał być czerwony, ale zamiast użyć barwnika truskawkowego użyłam wiśniowego i powstał taki oto lekko różowy biszkopt. Ponieważ miał być bazą do tortu dla młodego mężczyzny od razu zrezygnowałam z tego koloru i upiekłam czekoladowe biszkopty, a ten różowy leżał i patrzył na mnie z kącika:) Pomyślałam, że jeszcze nie robiłam pawlowej, i postanowiłam połączyć te dwa cista biszkopt i pawlową. Powstało pytanie z czym? Na szczęście w zamrażarce miałam jeszcze jagody i tak powstała koncepcja, a wykonanie poznacie poniżej:)

Sałatka z brązowym ryżem

Wiosna przyszła więc pewnie coraz więcej z nas będzie szukało przepisów na ciekawe sałatki. Jedni wolą z majonezem, inni z jogurtem, jeszcze inni z sosem w inegret. U mnie w domu lubimy wszystkie, dlatego nie mam problemu z ich komponowaniem:) Gorzej z nadążaniem ze zrobieniem zdjęć, bo zwykle sałatki pojawiają się na śniadanie, albo kolację, sałatka, którą zaproponuję Wam dziś była u mnie na kolację. 

Pasztet z ryżu

Eklerka błyskawiczna

Ostatnio proponowałam Wam błyskawiczną kremówkę, która bardzo Wam się podobała:)  dziś równie błyskawiczne eklerki. Ciasto jakie zostało z przygotowania kremówki upiekłam razem z ciastem na kremówki, sposób pieczenia możecie zobaczyć TU 

Ciasteczkowe lizaczki

Od dawna chodziły mi po głowie:) W końcu nadszedł czas na wykonanie. W pierwszym zamyśle z cista babkowego jakie zostało mi po Świętach miałam zrobić bajaderki, ale bajaderki już były nie tak dawno, a ciasteczkowych lizaków nigdy u mnie nie było:) 

Tort orzechowy

Po raz kolejny tort orzechowy . Przepis już znacie, dekoracja zaś wymyślona na poczekaniu:)  W zasadzie ten tort powinien mieś nazwę "Jajeczko":)  Przejechał 250 km w stanie nienaruszonym w plastikowym pudełeczku:) 

Muffinki orzechowe

To chyba najlepsze muffinki jakie upiekłam. I wcale nie chodzi o umiejętności, a o smak wilgotność i ten zniewalający zapach!

Kremówka błyskawiczna

Wczoraj był dzień na kulinarne szaleństwo błyskawiczne. Dwie sztuki ciasta francuskiego patrzyło na mnie z lodówki więc je wykorzystałam;) Zrobiłam kremówkę i eklery!

Ryż z avokado

   Składniki: 2 torebki ryżu parbolied 1/2 pęczka świeżej bazylii 1 avokado sól i pieprz do smaku 1/4 szklanki oleju lnianego Wykonanie: Ryż wypłukać i ugotować zgodnie z przepisem na pakowaniu  w lekko osolonej wodzie. Awokado, wypłukaną bazylię i olej zblendować na papkę. Wymieszać z ryżem. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać jako kopułka. Wykonanie kopułki: Do zwilżonej wodą filiżanki albo specjalnej foremki włożyć ryż i delikatnie ugnieść. Delikatnie przełożyć na talerz (jak babkę z piasku) Podawać z mięsem i sałatką z sałaty lodowej. Można udekorować kiełkami.