To chyba najlepsze muffinki jakie upiekłam. I wcale nie chodzi o umiejętności, a o smak wilgotność i ten zniewalający zapach!
Składniki:
na 24 szt.
- 2 szkl mąki
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka kefiru
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szkl. cukru białego
- 1/2 szkl. cukru brązowego Diamant
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego
- 1/2 szkl. oleju z pestek winogron OLEOFARM
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody
Mieszamy wszystkie składniki sypkie w
jednej dużej misce, a osobno mokre i łączymy razem.
Blachy do muffinów wypełniamy papilotkami. Do każdej z nich wlewamy do
3/4 wysokości ciasto i pieczemy 40 min w 170 stopniach C.
Wyciągamy po upieczeniu z pieca i zostawiamy w formie do ostygnięcia.
Smacznego:)
a dlaczego dodajemy dwa rodzaje cukru i dwa rodzaje oleju, nie mozna dodac tylko bialego cukru i jednego rodzaju oleju? Mam ochote zrobic ale nie mam az takiej roznorodnosci produktow. A 30 urodziny to nie lada okazja ;-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna użyć jednego rodzaju, zmieni to nieco smak, ale konsystencja pozostanie taka sama.
Usuń