Przejdź do głównej zawartości

Posty

Miętowe kostki lodowe

Prosty sposób na urozmaicenie wody Miętowe kostki lodowe

Grillowany karp

Niby karp to ryba świąteczna, ale ja lubię go o każdej porze roku. Tym razem upiekłam go na grillu:) Dzień wcześniej zamarynowałam  w przyprawach.

Pavlova z karmelizowanymi bananami

Tak! T o zdecydowanie było pyszne! Banany mojej córci w Pavlovej sprawdziły się idealnie! Nie będę się za bardzo rozpisywać i przejdę do sedna, czyli do przepisu:)

Konkurs

Mini konkursik:) Zapraszam na Facebooka:) Tam się wszystko dobywa:) Do wygrania ta oto buteleczka z syropem z fiołków:) Jeśli jeszcze nie polubiłeś/łaś mojego profilu będzie mi miło:) Możesz to zrobić TU A na jutro planuję wpis o rybie, albo kruchym cieście z rabarbarem i budyniem, co wolicie? Wieczorem na blogu będzie Pavlova z karmelizowanym bananem:) Miłego dzionka:)

Syrop z sosny w 13 - tym dniu od zasypania cukrem

Tak wygląda mój syropek dziś w 13 dni po zasypaniu go cukrem. Słoiki były pełne  po brzegi. Dziś jak widzicie są zapełnione do 3/4 wysokości co oznacza ze coś się dzieje. Z cukru zaczyna robić się syrop, a pędy opadają:)  Będzie smaczny i zdrowy syropek:) A po przepis na niego zapraszam TU :)  Może jeszcze zdążycie zebrać pędy, ale to, jak to mówią "ostatni gwizdek":)  To nie koniec postu;)

Sałatka ze szpinaku

Od pewnego czasu w mojej kuchni nie może go zabraknąć. Jemy go wszyscy, cała nasza czwórka. Szczególnie upodobaliśmy sobie go z makaronem i czosnkiem, ale teraz jest go pod dostatkiem i postanowiłam zastąpić nim sałatę:)  Mowa o szpinaku:)

Tort Szwarcwaldzki

Ten tort to poezja smaku. Moja wariacja Tortu Szwarcwaldzki. Wilgotne czekoladowe ciasto, delikatna masa śmietanowa i poncz z syropu z malin z malinami... S kładniki na tortownicę 22 cm

Sernik pomarańczowo - waniliowy

Spód kruchy: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka

Rabarbarowa ambrozja z bezą

Na  mojej stronie na  Facebooku prosiliście o rabarbarową ambrozję z bezą więc oto i ona! Ciasto wyszło wspaniale, beza idealna, a smak był cudowny!:)  Jednak, jak tak sobie robię "spontan" to mi lepiej wszystko wychodzi.  Dostałam cztery sztuki pałek rabarbaru o długości ok. 30 cm.  Upiekłam z nich dwa ciasta. 

Granola

 Granola - pewnie wiele z Was już ją robiło, ale są i tacy, którzy nie mieli albo okazji, albo wydawała się im za trudna. Przyznam szczerze, że dla mnie też była za trudna:) Ale w końcu zrobiłam. Sama dobrałam takie składniki, jakie mi smakują i dzięki temu powstała ona - moja własna granola :)