Szukaj na blogu

wtorek, 28 lutego 2012

Strucla z makiem



Tak jak już mówiłam to jedno z moich ulubionych ciast.







Z podanych składników wyjdą Wam dwa takie piękne tory struclowo - ślimaczkowe:)


Na ciasto:
...


  • 1 kg maki
  • 8dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka


Na masę makową:
  • 1/2 kg maku (sparzyć w mleku i zmielić trzykrotnie)
  •  1/4 kostki margaryny
  • 1/2 szkl oleju
  • 30 dag cukru
  • 1/2 szkl miodu
  • 2 białka (ubić na sztywno)

W pierwszej kolejności należy sporządzić masę makową.
Mak sparzyć, zmielić i wsypać do garnka z rozpuszczona margaryną i cukrem. Smażyć na bardzo wolnym ogniu aż mak będzie lśniąco czarny. Dodać miód i usmażyć, następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.








Ciasto drożdżowe robimy przez przygotowanie rozczynu z drożdży rozpuszczonych w trzech łyżkach cukru, mleka i 200g mąki ( ma mieć gęstość śmietany). Następnie w dużej głębokiej misce ucieramy żółtka i jajka do białości z cukrem. Do powstałej masy dodajemy wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Na końcu wlewamy olej, chwilę wyrabiamy, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość delikatnie wykładamy na stolnicę i ugniatamy, następnie dzielimy na 4-5 części wałkujemy cienkie placki. Smarujemy masą makową i zwijamy w rolady. Kroimy je na talarki o szerokości 5 cm, i układamy w tortownicy zachowując odległości pomiędzy ślimaczkami. Tortownicę odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Po tym czasie wkładamy do pieca i pieczemy w temp. ok. 180 stopni C ok. 55 min. 






Po upieczeniu przygotowujemy lukier jak ten do babki, tyle, że bez barwnika, a sok z pomarańczy zastępujemy sokiem z cytryny.

                                    Polewamy struclę:)


                               Smacznego:)



9 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie wygląda! genialny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pięknie wygląda! zawsze robię strucle inaczej i chętnie wypróbuje ten sposób. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam, jest o wiele bardziej wilgotna niż tradycyjna:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Wspaniała! Aż się prosi, by urwać kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola