Szukaj na blogu

sobota, 4 lutego 2012

Tort z masą cukrową




Przepis


Ten tort to mój pierwszy, jaki wykonywałam z masą cukrową. ...
Zdjęcie ma kilka lat, niestety nie mam zdjęć środka, nie sądziłam bowiem wtedy, że mogą się przydać:) 
Powiem Wam tylko, że w środku był kakaowy biszkopt i śmietankowo - kawowa masa. 
Znikł zaraz po wystawieniu na stół...

Możecie go wykonać w ten sposób

Będziemy potrzebować:




Na biszkopt

  • 7 jajek 
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. małe cukru waniliowego
  • 10 łyżek mąki  pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
 pieczenie biszkoptu  masę wlać do kwadratowej formy i po upieczeniu przekroić na trzy cienkie placki.

Masa kawowa
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ literatki wody ( wrzątek)
wszystko razem wymieszać do rozpuszczenia się składników.
  • 2 szkl. mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru

z podanych składników ugotować gęsty budyń i wystudzić. Dodać jedną kostkę masła i zmiksować na gładką masę.

Do osobnej miski odebrać 4 kopiate łyżki masy i dodać do niej esencję kawową. Wymieszać.

Przełożenie

biszkopt
masa kawowa
biszkopt 
masa 
biszkopt

Pozostałą masę wykorzystać do obłożenia tortu. Następnie obłożyć go wykonaną wcześniej masą cukrową.

Masa cukrowa (przepis podstawowy)



  • 400 g cukru pudru (ja nie zużyłam całości, zostało ok 150 g)
  • 50 g glukozy w proszku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 35 ml wody
  • 2 łyżki kakao (do barwienia)

Wykonanie masy
przygotować dwa garnki większy i mniejszy, tak, aby swobodnie spoczywał na większym.

Żelatynę należy namoczyć w wodzie, w mniejszym garnku na ok 5 minut.
Następnie większy garnek postawić na gazie z ilością wody nie dotykającą dna mniejszego garnka
(ma się wytworzyć para wodna) Postawić garnek z żelatyną i doprowadzić, do całkowitego jej rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu dosypać glukozę i wymieszać do rozpuszczenia.

UWAGA!!! Nie wolno doprowadzić do zagotowania się roztworu! Jeśli się tak stanie konsystencje trzeba wyrzucić i zacząć od nowa! To bardzo ważne.

Zdjąć z ognia, delikatnie wszystko wymieszać (będzie to biały płyn). Do masy dodać stopniowo cukier puder ok ¼ ( masa zacznie gęstnieć ) stolnicę wysypać grubo pozostałym cukrem pudrem i wylać na niego masę cukrową. Wyrabiać jak ciasto na pierogi ma być sprężyste i miękkie. Może się zdarzyć, że nie będziemy potrzebować takiej ilości cukru pudru więc trzeba być ostrożnym przy dodawaniu.

Masa będzie bieluteńka :)

Na kokardkę będziemy potrzebować ok ¼ masy . Aby uzyskać brązowy kolor ja dodałam do niej ok 2 łyżeczki kakao. Można użyć barwnika spożywczego.



Wałkujemy masę cukrową na blacie bądź stolnicy podsypanej mąką ziemniaczaną na wielkość naszego tortu. Masę przekładamy na tort posmarowany masą na bazie masła, wcześniej schłodzony w lodówce. Wyrównujemy powierzchnię i lekko dociskamy. Brzegi wystające poza kształt kwadratu obcinamy delikatnie nożem.
Masę brązową również wałkujemy i wycinamy podłużne paski wielkości naszego torty, aby nadać im kształt wstążki i kokardy. Ozdabiamy wedle gustu.

Ozdoby przyklejamy na specjalnym kleju cukierniczym, bądź za pomocą pędzelka zwilżonego wodą.
Masa może być lekko przysypana mąką ziemniaczaną:) Nic strasznego. Należy ją delikatnie strzepać miękkim pędzelkiem i delikatnie pomalować( zwilżyć wodą, również za pomocą pędzelka)



Schłodzić w lodówce:)




 Smacznego:)




08.03.2013 r.
Oto Tort jaki z tego przepisu został wykonany! Panie Arku, jest cudowny:) dziękuje za wspaniały prezent na Dzień Kobiet!:) Takie komentarze i maile są wspaniałe:)






26 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, chciałam, żeby był piękny:)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo profesjonalnie ! A sama wiem, że przy białej masie nie trudno o "zabrudzenia". SUPER ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz Moniko:)

      Usuń
  3. pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. a mnie się wydawało, że potrafię piec...... kosmos!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie przepis na masę cukrową?! nie ma składników :(:(:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już są:) Bardzo dziękuję, za uwagę, nie wiem jak to się stało, że go tu nie było. Nikt wcześniej nie zwrócił mi uwagi, może dlatego, że na blogu jest dokładny przepis jeszcze przy innym torcie. Nie mniej jednak przepraszam:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Właśnie próbowałam zrobić mase cukrowa i niestety wyszlo mi jej bardzo malo ;c praktycznie nawet nie pokryloby tortu mimo ,ze robilam wedlug przepisu ;c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo rozumiem? To zrobiłaś, czy próbowałaś?

      Usuń
  7. zrobiłam ale wyszło mi zdecydowanie za mało .. nie wystarczyłoby na pokrycie tortu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, może po prostu mój tort był mniejszy. No i masa cienko wałkowana:) Mam nadzieję, ze jednak masa została wykorzystana:) pozdrawiam:)

      Usuń
  8. witam

    coś pięknego
    dziękuję za przepis biorę się do dzieła
    zobaczymy co wyjdzie
    pozdrawiam wika1121

    OdpowiedzUsuń
  9. Wcześniej zrobiłem masę według innego przepisu i mi nie wyszło.
    Ten przepis na masę cukrową jest idealny.
    Szkoda tylko, ze nie dodałem barwnika jak masa była jeszcze płynna, myślę, że lepiej by się rozprowadził. ALe i tak jest super.
    Dzięki za fajny przepis.

    Pozdrawiam

    Arek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arku, jeśli chcesz zabarwić całą masę na kolor to owszem można barwnik dodać do płynnej, ale jeśli tylko część, to niestety raczej polecam ten sposób:) dziękuję za komentarz, dodał mi sił do działania:)

      Usuń
  10. Mam jeszcze pytanie odnoście tłuszczu o którym piszesz.
    Dodałem do masy olejek śmietankowy i trochę zepsuł mi smak.
    Ale jeżeli chodzi o tłuszcz gdy masa będzie za twarda to jaki ma być?

    Zrobiłem synowi na jutro tort w kształcie czołgu, ale nie ma tu jak wstawić zdjęcia więc się nie pochwalę ;-)

    Arek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olejek śmietankowy ma specyficzny i smak i zapach. Nie wszystkim przypada do gustu. Mojemu synowi tez nie smakuje:) Można dodać inny, albo odrobinę zwykłego oleju:)

      Co do pytania o tłuszcz w przypadku gdy masa będzie z twarda, to należy dodać albo plante (bo jest przezroczysta po rozpuszczeniu) albo zwykły olej. Ile nie powiem, trzeba wyczuć miękkość w rękach:)

      Zdjęcie możesz dodać na mój fan page, albo przesłać na maila jest w zakładce współpraca. Będzie mi miło:) Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Witam,
    czy można tą masę cukrową położyć na masę na bazie serka marscapone czy tylko na maślaną bo inaczej się rozpuści?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, nigdy nie robiłam masy z serka mascarpone więc nie pomogę, natomiast na maślanej trzyma się świetnie

      Usuń
  12. Przepis,który Pani tu umieściła jest bardzo niespójny.Biszkopt w ogóle na innej stronie. Nie wiem jak inne bo więcej nie skorzystam. Tort taki sobie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest powiedziane, że każdemu musi się podobać, ale mi się podoba!:) Oczywiście możesz tu nie zaglądać więcej Anonimie:) Pozdrawiam

      Usuń
  13. kasiawojtanowska@interia.plpaździernika 26, 2013

    Anonim jest chyba zazdrosny a na dodatek tchorz poniewaz sie nie przedstawil.
    Tort naprawde wygląda ślicznie i elegancko. A przepis jest jak sie nalezy, wystarczy tylko troche pojecia o pieczeniu. Pozdrawiam i serdecznie gratuluje dziela. Anonim juz pewnie tego nie przeczyta, szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja planuję zrobić tort na urodziny męża i mają to być piersi ...będę robić pierwszy raz z masą cukrową..niestety poszłam trochę na łatwiznę bo masę kupiłam gotową ale ten tort mnie zainspirował dziękuję za przepis i następnym razem sama zrobię masę. ..:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi będzie, jeśli zostawisz komentarz.
Proszę nie zapomnij się podpisać. Anonimowe komentarze nie będą publikowane.
Dziękuję

Blogger
"Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia". Art. 1 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24 poz. 83).