Przepis
Ten tort to mój pierwszy, jaki wykonywałam z masą cukrową. ...
Zdjęcie ma kilka lat, niestety nie mam zdjęć środka, nie sądziłam bowiem wtedy, że mogą się przydać:)
Powiem Wam tylko, że w środku był kakaowy biszkopt i śmietankowo - kawowa masa.
Znikł zaraz po wystawieniu na stół...
Możecie go wykonać w ten sposób
Będziemy potrzebować:
Na biszkopt
- 7 jajek
- 10 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. małe cukru waniliowego
- 10 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
pieczenie biszkoptu masę wlać do kwadratowej formy i po upieczeniu przekroić na trzy cienkie placki.
Masa
kawowa
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru
- ¼ literatki wody ( wrzątek)
wszystko razem wymieszać do rozpuszczenia się składników.
- 2 szkl. mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
z
podanych składników ugotować gęsty budyń i wystudzić.
Dodać jedną kostkę masła i zmiksować na gładką masę.
Do osobnej miski odebrać 4 kopiate łyżki masy i dodać do niej esencję kawową. Wymieszać.
Przełożenie
biszkopt
masa kawowa
biszkopt
masa
biszkopt
Pozostałą masę wykorzystać do obłożenia tortu. Następnie obłożyć go wykonaną wcześniej masą cukrową.
Masa cukrowa (przepis podstawowy)
- 400 g cukru pudru (ja nie zużyłam całości, zostało ok 150 g)
- 50 g glukozy w proszku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 35 ml wody
- 2 łyżki kakao (do barwienia)
Wykonanie
masy
przygotować
dwa garnki większy i mniejszy, tak, aby swobodnie spoczywał na
większym.
Żelatynę
należy namoczyć w wodzie, w mniejszym garnku na ok 5 minut.
Następnie
większy garnek postawić na gazie z ilością wody nie dotykającą
dna mniejszego garnka
(ma się wytworzyć para wodna) Postawić garnek z żelatyną i
doprowadzić, do całkowitego jej rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu
dosypać glukozę i wymieszać do rozpuszczenia.
UWAGA!!!
Nie wolno doprowadzić do zagotowania się roztworu! Jeśli się tak
stanie konsystencje trzeba wyrzucić i zacząć od nowa! To bardzo
ważne.
Zdjąć
z ognia, delikatnie wszystko wymieszać (będzie to
biały płyn). Do masy dodać stopniowo cukier puder ok ¼ (
masa zacznie gęstnieć ) stolnicę wysypać grubo pozostałym cukrem
pudrem i wylać na niego masę cukrową. Wyrabiać jak ciasto na
pierogi ma być sprężyste i miękkie. Może się zdarzyć, że nie
będziemy potrzebować takiej ilości cukru pudru więc trzeba być
ostrożnym przy dodawaniu.
Masa
będzie bieluteńka :)
Na
kokardkę będziemy potrzebować ok ¼ masy .
Aby uzyskać brązowy kolor ja dodałam do niej ok 2 łyżeczki
kakao. Można użyć barwnika spożywczego.
Wałkujemy masę cukrową na blacie bądź
stolnicy podsypanej mąką ziemniaczaną na wielkość naszego tortu.
Masę przekładamy na tort posmarowany masą na bazie masła,
wcześniej schłodzony w lodówce. Wyrównujemy
powierzchnię i lekko dociskamy. Brzegi wystające poza kształt
kwadratu obcinamy delikatnie nożem.
Masę brązową również wałkujemy i
wycinamy podłużne paski wielkości naszego torty, aby nadać im
kształt wstążki i kokardy. Ozdabiamy wedle gustu.
Ozdoby przyklejamy na specjalnym
kleju cukierniczym, bądź za pomocą pędzelka zwilżonego wodą.
Masa może być lekko przysypana mąką
ziemniaczaną:) Nic strasznego. Należy ją delikatnie strzepać
miękkim pędzelkiem i delikatnie pomalować( zwilżyć wodą,
również za pomocą pędzelka)
Schłodzić w lodówce:)
Smacznego:)
08.03.2013 r.
Oto Tort jaki z tego przepisu został wykonany! Panie Arku, jest cudowny:) dziękuje za wspaniały prezent na Dzień Kobiet!:) Takie komentarze i maile są wspaniałe:)
piękność!
OdpowiedzUsuńDziękuję, chciałam, żeby był piękny:)
UsuńWygląda bardzo profesjonalnie ! A sama wiem, że przy białej masie nie trudno o "zabrudzenia". SUPER ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz Moniko:)
Usuńpięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńmiło mi to czytać:)
Usuńa mnie się wydawało, że potrafię piec...... kosmos!!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA gdzie przepis na masę cukrową?! nie ma składników :(:(:(
OdpowiedzUsuńJuż są:) Bardzo dziękuję, za uwagę, nie wiem jak to się stało, że go tu nie było. Nikt wcześniej nie zwrócił mi uwagi, może dlatego, że na blogu jest dokładny przepis jeszcze przy innym torcie. Nie mniej jednak przepraszam:) Pozdrawiam:)
UsuńWłaśnie próbowałam zrobić mase cukrowa i niestety wyszlo mi jej bardzo malo ;c praktycznie nawet nie pokryloby tortu mimo ,ze robilam wedlug przepisu ;c
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem? To zrobiłaś, czy próbowałaś?
Usuńzrobiłam ale wyszło mi zdecydowanie za mało .. nie wystarczyłoby na pokrycie tortu
OdpowiedzUsuńNo cóż, może po prostu mój tort był mniejszy. No i masa cienko wałkowana:) Mam nadzieję, ze jednak masa została wykorzystana:) pozdrawiam:)
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńcoś pięknego
dziękuję za przepis biorę się do dzieła
zobaczymy co wyjdzie
pozdrawiam wika1121
Miło mi:)Pozdrawiam:)
UsuńWcześniej zrobiłem masę według innego przepisu i mi nie wyszło.
OdpowiedzUsuńTen przepis na masę cukrową jest idealny.
Szkoda tylko, ze nie dodałem barwnika jak masa była jeszcze płynna, myślę, że lepiej by się rozprowadził. ALe i tak jest super.
Dzięki za fajny przepis.
Pozdrawiam
Arek
Arku, jeśli chcesz zabarwić całą masę na kolor to owszem można barwnik dodać do płynnej, ale jeśli tylko część, to niestety raczej polecam ten sposób:) dziękuję za komentarz, dodał mi sił do działania:)
UsuńMam jeszcze pytanie odnoście tłuszczu o którym piszesz.
OdpowiedzUsuńDodałem do masy olejek śmietankowy i trochę zepsuł mi smak.
Ale jeżeli chodzi o tłuszcz gdy masa będzie za twarda to jaki ma być?
Zrobiłem synowi na jutro tort w kształcie czołgu, ale nie ma tu jak wstawić zdjęcia więc się nie pochwalę ;-)
Arek
Olejek śmietankowy ma specyficzny i smak i zapach. Nie wszystkim przypada do gustu. Mojemu synowi tez nie smakuje:) Można dodać inny, albo odrobinę zwykłego oleju:)
UsuńCo do pytania o tłuszcz w przypadku gdy masa będzie z twarda, to należy dodać albo plante (bo jest przezroczysta po rozpuszczeniu) albo zwykły olej. Ile nie powiem, trzeba wyczuć miękkość w rękach:)
Zdjęcie możesz dodać na mój fan page, albo przesłać na maila jest w zakładce współpraca. Będzie mi miło:) Pozdrawiam.
Witam,
OdpowiedzUsuńczy można tą masę cukrową położyć na masę na bazie serka marscapone czy tylko na maślaną bo inaczej się rozpuści?
Przykro mi, nigdy nie robiłam masy z serka mascarpone więc nie pomogę, natomiast na maślanej trzyma się świetnie
UsuńPrzepis,który Pani tu umieściła jest bardzo niespójny.Biszkopt w ogóle na innej stronie. Nie wiem jak inne bo więcej nie skorzystam. Tort taki sobie
OdpowiedzUsuńNie jest powiedziane, że każdemu musi się podobać, ale mi się podoba!:) Oczywiście możesz tu nie zaglądać więcej Anonimie:) Pozdrawiam
UsuńAnonim jest chyba zazdrosny a na dodatek tchorz poniewaz sie nie przedstawil.
OdpowiedzUsuńTort naprawde wygląda ślicznie i elegancko. A przepis jest jak sie nalezy, wystarczy tylko troche pojecia o pieczeniu. Pozdrawiam i serdecznie gratuluje dziela. Anonim juz pewnie tego nie przeczyta, szkoda.
Ja planuję zrobić tort na urodziny męża i mają to być piersi ...będę robić pierwszy raz z masą cukrową..niestety poszłam trochę na łatwiznę bo masę kupiłam gotową ale ten tort mnie zainspirował dziękuję za przepis i następnym razem sama zrobię masę. ..:)
OdpowiedzUsuń