O tej porze roku truskawki w Polsce nie rosną:( a szkoda, bo są wyśmienite!
Zobacz przepis:)
Moja rodzina mogłaby je jeść bez ograniczeń i pod każdą postacią:)
Będąc na zakupach na stoisku z owocami zobaczyłam maleńki koszyczek, właśnie z truskawkami. Duże okazałe owoce (zdaję sobie sprawę z tego, że są nafaszerowane chemią: (ale nie mogłam im się oprzeć:) więc "wylądowały" w koszyku.
Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to zjeść je z bitą śmietaną, ale za szybko by zniknęły z talerza więc po dłuższym namyśle wybrałam z mojej głowy Tort truskawkowy z francuskim płotkiem.
Tort jest bardzo prosty, lecz czasochłonny.
Za to bardzo smaczny i efektowny!:)
Za to bardzo smaczny i efektowny!:)
Aby go zrobić potrzebny jest gotowy lub przygotowany wedle mojego przepisu biszkopt na którego potrzebujemy:
- 5 jaj (rozdzielonych)
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mąki
Mas budyniowa
- 1 litr mleka
- 2 kostki masła
- 8 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
Galaretka
- 2 galaretki truskawkowe
przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu
Na płotek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Ciasto rozwinąć, przeciąć na wzdłuż na dwie równe części i radełkiem do pizzy wycinać paseczki o grubości 1 cm., oraz trzy serduszka do dekoracji. Układać na blaszce i piec ok. 10 min. w temp 200 stopni C.
Upieczony i wystudzony biszkopt posmarować całą ilością masy. Można to zrobić jeszcze w tortownicy. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę
Po upływie czasu wyjąć z tortownicy i obsmarować biszkopt dookoła. Z papieru do pieczenia zrobić obręcz i obkleić dokładnie tort. Wylać dokładnie tężejącą galaretkę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kolejną godzinę, do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki. Po upływie wymaganego czasu zdjąć papier i obłożyć tort dookoła patyczkami z ciasta francuskiego.
Udekorować połówkami truskawek i serduszkami z ciasta francuskiego.
Czekam na wasze komentarze do tego torciku:)
Smacznego:)
WoW! Jest tak śliczny, apetyczny i kuszący, że nie pamiętam już, że są to e-truskawki;)
OdpowiedzUsuńO!!!:) to z pewnością są e-truskawki:) smak truskawki, kształt truskawki, ale jeśli chodzi o miękkość i delikatność to raczej przypominają pomidora a ha :) Ale zjedliśmy:)Dziękuję i pozdrawiam:)
UsuńUroczy tort)
OdpowiedzUsuńDziękuję trochę impulsywny, ale rodzince się też podobał:) To taki tort bez okazji. aby nadać ceremonii pierwszym truskawkom w rym roku:) Pozdrawiam:)
UsuńGenialnie Ci wyszedł ten tort. Samymi oczami można go jeść!:)
OdpowiedzUsuńKrysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/
Dziękuję Krysiu:)
Usuń