Szukaj na blogu

niedziela, 4 marca 2012

Tort truskawkowy






O tej porze roku truskawki w Polsce nie rosną:( a szkoda, bo są wyśmienite!
Zobacz przepis:)












Moja rodzina mogłaby je jeść bez ograniczeń i pod każdą postacią:)

Będąc na zakupach na stoisku z owocami zobaczyłam maleńki koszyczek, właśnie z truskawkami. Duże okazałe owoce (zdaję sobie sprawę z tego, że są nafaszerowane chemią: (ale nie mogłam im się oprzeć:) więc "wylądowały" w koszyku. 

Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to zjeść je z bitą śmietaną, ale za szybko by zniknęły z talerza więc po dłuższym namyśle wybrałam z mojej głowy Tort truskawkowy z francuskim płotkiem.

Tort jest bardzo prosty, lecz czasochłonny. 
Za to bardzo smaczny i efektowny!:)
Aby go zrobić potrzebny jest gotowy lub przygotowany wedle mojego przepisu biszkopt na którego potrzebujemy:
  • 5 jaj (rozdzielonych)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki

Mas budyniowa
  • 1 litr mleka
  • 2 kostki masła
  • 8 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
Galaretka
  • 2 galaretki truskawkowe

przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu
Na płotek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 

Ciasto rozwinąć, przeciąć na wzdłuż na dwie równe części i radełkiem do pizzy wycinać paseczki o grubości 1 cm., oraz trzy serduszka do dekoracji. Układać na blaszce i piec ok. 10 min. w temp 200 stopni C.


Upieczony i wystudzony biszkopt posmarować całą ilością masy. Można to zrobić jeszcze w tortownicy. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę
Po upływie czasu wyjąć z tortownicy i obsmarować biszkopt dookoła. Z papieru do pieczenia zrobić obręcz  i obkleić dokładnie tort. Wylać dokładnie tężejącą galaretkę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kolejną godzinę, do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki. Po upływie wymaganego czasu  zdjąć papier i obłożyć tort dookoła patyczkami z ciasta francuskiego.
Udekorować połówkami truskawek i serduszkami z ciasta francuskiego.




Czekam na wasze komentarze do tego torciku:)

Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. WoW! Jest tak śliczny, apetyczny i kuszący, że nie pamiętam już, że są to e-truskawki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O!!!:) to z pewnością są e-truskawki:) smak truskawki, kształt truskawki, ale jeśli chodzi o miękkość i delikatność to raczej przypominają pomidora a ha :) Ale zjedliśmy:)Dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję trochę impulsywny, ale rodzince się też podobał:) To taki tort bez okazji. aby nadać ceremonii pierwszym truskawkom w rym roku:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Genialnie Ci wyszedł ten tort. Samymi oczami można go jeść!:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola