Przejdź do głównej zawartości

Tort truskawkowy






O tej porze roku truskawki w Polsce nie rosną:( a szkoda, bo są wyśmienite!
Zobacz przepis:)












Moja rodzina mogłaby je jeść bez ograniczeń i pod każdą postacią:)

Będąc na zakupach na stoisku z owocami zobaczyłam maleńki koszyczek, właśnie z truskawkami. Duże okazałe owoce (zdaję sobie sprawę z tego, że są nafaszerowane chemią: (ale nie mogłam im się oprzeć:) więc "wylądowały" w koszyku. 

Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to zjeść je z bitą śmietaną, ale za szybko by zniknęły z talerza więc po dłuższym namyśle wybrałam z mojej głowy Tort truskawkowy z francuskim płotkiem.

Tort jest bardzo prosty, lecz czasochłonny. 
Za to bardzo smaczny i efektowny!:)
Aby go zrobić potrzebny jest gotowy lub przygotowany wedle mojego przepisu biszkopt na którego potrzebujemy:
  • 5 jaj (rozdzielonych)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki

Mas budyniowa
  • 1 litr mleka
  • 2 kostki masła
  • 8 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
Galaretka
  • 2 galaretki truskawkowe

przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu
Na płotek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 

Ciasto rozwinąć, przeciąć na wzdłuż na dwie równe części i radełkiem do pizzy wycinać paseczki o grubości 1 cm., oraz trzy serduszka do dekoracji. Układać na blaszce i piec ok. 10 min. w temp 200 stopni C.


Upieczony i wystudzony biszkopt posmarować całą ilością masy. Można to zrobić jeszcze w tortownicy. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę
Po upływie czasu wyjąć z tortownicy i obsmarować biszkopt dookoła. Z papieru do pieczenia zrobić obręcz  i obkleić dokładnie tort. Wylać dokładnie tężejącą galaretkę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kolejną godzinę, do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki. Po upływie wymaganego czasu  zdjąć papier i obłożyć tort dookoła patyczkami z ciasta francuskiego.
Udekorować połówkami truskawek i serduszkami z ciasta francuskiego.




Czekam na wasze komentarze do tego torciku:)

Smacznego:)


Komentarze

  1. WoW! Jest tak śliczny, apetyczny i kuszący, że nie pamiętam już, że są to e-truskawki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O!!!:) to z pewnością są e-truskawki:) smak truskawki, kształt truskawki, ale jeśli chodzi o miękkość i delikatność to raczej przypominają pomidora a ha :) Ale zjedliśmy:)Dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję trochę impulsywny, ale rodzince się też podobał:) To taki tort bez okazji. aby nadać ceremonii pierwszym truskawkom w rym roku:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Genialnie Ci wyszedł ten tort. Samymi oczami można go jeść!:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia