Jak już wiecie przez ostatnich kilka dni miałam przyjemność testowania foremki na magdalenki Firmy Zeal, którą do tego celu otrzymałam od sklepu internetowego SzefKuchni.pl.
Czas jaki spędziłam w kuchni, na przygotowanie potraw w tej foremce uważam za bardzo dobrze i przyjemnie wykorzystany. Miałam okazję w niej piec, mrozić, chłodzić oraz suszyć.
Fot. J. Augustyn |
Podczas tych kilku dni nie wykorzystałam w pełni moich pomysłów kulinarnych. Nad czym ubolewam, jest to bowiem produkt do wszelakiego zastosowania.
Szerzej o tym pod zdjęciami każdej z potraw jaką przygotowałam przy pomocy tej foremki.
Magdalenka bo tak ją nazwałam foremkę ma kolor czerwony! I bardzo się z tego powodu cieszę, bo moja kuchnia jest właśnie w większości w tym kolorze:) Kolor formy jest tak intensywny, że aż oczy same się śmieją na jej widok. Moja Magdalenka spędziła w piecu kilka godzin, bowiem piekłam magdalenki cztery razy w ciągu niespełna tygodnia. I absolutnie nie dlatego, że coś się nie udawało, ale dlatego, że znikało w błyskawicznym tempie:) Oczywiście bardzo mnie to cieszyło:)
Dzieci oczarowane są kształtem jaki mają ciasteczka po upieczeniu, i smakiem magdalenek! ale o tym za chwilę:)
Jak zapewnia sprzedawca foremka wykonana jest z wysokiej jakości silikonu. Mieści w sobie 9 wgłębień na przepyszne ciasteczka. Można w niej piec do 300 stopni C. Pieczenie jest dziecinnie proste. Pierwszą warstwę magdalenek pieczemy bez smarowania foremki tłuszczem. Kolejne również, ale po umyciu foremki. Jeżeli natomiast chcemy zaoszczędzić sobie czasu i wody, po wyjęciu pierwszej partii smarujemy wgłębienia masłem lub olejem. Bardzo delikatnie, ale jest to potrzebne z dwóch względów. Po pierwsze magdalenki będą same wyskakiwać z formy po jej odwróceniu, po drugie będą miały delikatnie lśniący wzorek.
Oczywiście nie jest to konieczne, bo bez użycia masła i przemycia foremki wodą też ciasteczka wyjdą z foremki nieuszkodzone.
A teraz trochę dowodów na to co już zostało napisane i więcej faktów potwierdzających dobry produkt.
Fot. J. Augustyn |
Jak widzicie ta foremka ma zastosowanie do robienia ozdób. Może się domyślacie, że te piękne białe i brązowe magdalenki wykonane są z masy cukrowej. Pełny przepis jak je wykonać wraz z masą cukrową już niebawem będziecie mogli zobaczyć na moim blogu.
Fot. J. Augustyn |
Tradycyjne magdalenki z cista mocno kakaowego, trochę innego niż to z jakiego upiekłam magdalenki imbirowe (przepis na nie na końcu posta). Takie ciasteczka oprószone cukrem pudrem to rarytas.
Fot. J. Augustyn |
Magdalenki prosto z pieca wyciągnięte!
Fot. J. Augustyn |
Fot. J. Augustyn |
Mój mąż przepada za czekoladą połączoną z paluszkami.
Zawsze chciałam mu zrobić taki smakołyk, niestety do tej pory nie miałam
w czym:( Ale dzięki foremce Zeal
na magdalenki to się zmieniło:) Zobaczcie jakie piękne czekoladki udało
mi się zrobić! Są wspaniałe, a przepis również znajdziecie w kolejnych
postach, więc zapraszam do odwiedzania bloga!:) Mam
jeszcze kilka innych pomysłów na takie czekoladki niekoniecznie słono
słodkie, ale różne z nadzieniem i bez przygotowane w domu. Myślę, że
zaskoczenie i wdzięczność w oczach bliskich i znajomych za odrobinę
wysiłku i serca w przygotowanie potrawy jest bezcenne.
Fot. J. Augustyn |
Fot. J. Augustyn |
Lubicie wino??? Ja uwielbiam, ale nie zawsze dam radę lub mam ochotę na wypicie całej butelki więc ta foremka sprawiła, że problem z marnowaniem wina się skończył. Pozostałe wino możemy przecież zamrozić i dodać np. do bigosu, lub sosów. Albo w upalny dzień włożyć do kieliszka i sączyć jak sorbet. Ja w każdym razie spróbowałam i wychodzi to super. Polecam !
Poza winem możemy tak mrozić np. resztkę przecieru pomidorowego, albo zwykłej wody, na fantazyjne kształty do drinków. Wodę możemy zabarwić spożywczymi barwnikami i dodać do wody nineralnej
Jak pisałam wcześniej po prostu głowa mi pęka od pomysłów, ale czasu mało na realizację więc wszystko wykonam, a przepisy jakich dziś nie podałam podam w późniejszym terminie:)
Jak pisałam wcześniej po prostu głowa mi pęka od pomysłów, ale czasu mało na realizację więc wszystko wykonam, a przepisy jakich dziś nie podałam podam w późniejszym terminie:)
Fot. J. Augustyn |
Na koniec zostawiłam sobie pierwszy smakołyk jaki wykonałam przy pomocy: Na zdjęciu widzicie foremkę, jaką przyszło mi testować. Foremka rewelacyjna! Polecam każdemu, kto chce aby jego dania były smaczne i piękne, aby zachwycały swoim kształtem i smakiem. |
Magdalenka imbirowa
- 2 duże jajka
- 15 dkg cukru
- 15 dkg masła
- 15 dkg mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki syropu imbirowego
Roztopić
masło w rondelku i odstawić do przestudzenia. Następnie ubić
całe jajka z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Następnie dodać wystudzone masło i syrop imbirowy.
Dokładnie wymieszać. Dużą łyżką nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki i piec w temp. 200 stopni C przez 15 - 20 min.
Fot. J. Augustyn |
Z czystym sumieniem mogę polecić foremkę silikonową Firmy Zeal dostępną w sklepie internetowym SzefKuchni.pl. Niech cena Was nie zniechęca do zakupu, a zachęci. Foremka jest bowiem jej warta! Domowe ciasteczka zwrócą się Wam bardzo szybko. Szczególnie jeśli macie dzieci i dbacie o zdrową żywność, takie swoje czekoladki, i ciasteczka są o wiele zdrowsze niż te kupowane. Po prostu sama je robisz i wiesz co jesz! Zachęcam do zaglądnięcia na stronę Sklepu i przeglądnięcia asortymentu, jest tam sporo ciekawych przydatnych rzeczy do kuchni również innych z silikonu. Polecam!
Przejść na stronę sklepu możesz klikając TUTAJ
|
Wspaniale wykorzystałaś tą foremkę! Same piękne pyszności z niej wyszły!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Można więcej ciekawych rzeczy z niej zrobić:) Pozdrawiam:)
UsuńNiesamowite, najlepsze te czekoladowe, choć takiego połączenia (z paluszkami) jeszcze nigdy nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Jeśli nie znasz tego smaku, spróbuj koniecznie. Jest naprawdę świetny!:) Pozdrawiam :)
UsuńBardzo ją eksploatowałaś na sam początek ale to i dobrze przecież od tego jest....cudne wyroby stworzyłaś:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko:) Właśnie dlatego ją tak mocno eksploatowałam, żeby móc wydać recenzję!:) Zdała egzamin:) Pozdrawiam :)
Usuń