Fot. J. Augustyn |
Grysikowa masa zawsze kojarzyła mi się z piernikiem. Ostatnio dość często robię ciasta z truskawkami w związku z czym ulubiona przez nas masa karpatkowa trochę się nam przejadła:)
Podczas ubijania biszkoptu na tego oto placuszka wpadłam na pomysł, aby zamiast budyniu ugotować grysik. Oczywiście później koncepcja się trochę zmieniła, ale wyszło całkiem pysznie! Mogę powiedzieć, że nawet bardzo pysznie bo ciasto zniknęło w jedno przedpołudnie. Dzieci jadły go już na śniadanie, później u mnie w pracy, ja kawałek do pudełeczka, mąż również i tak w domu ostało się tylko 1/3 :) po powrocie ze szkoły dzieciaki najpierw zajęły się ciastem, a później nie miały miejsca na obiadek, ale co tam;) przecież truskawki zaraz się skończą. Niech się najedzą, póki są:)
Wracając do ciasta i jego składników...:)
Fot. J. Augustyn |
Na biszkopt:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania znajdziecie tutaj:)
Na galaretkę:
- 2 Galaretki truskawkowe
- 1 kg truskawek pokrojonych na plasterki
Rozpuścić w 800 ml wody, pozostawić do ścięcia.
Na masę:
3/4 litry mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
8 łyżek kaszy manny
5 łyżek cukru
1 margaryna do mas lub 1 1/2 kostki masła
Z mleka odlać 1 szklankę i wymieszać z mąką, grysikiem i cukrem. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowany grysik i zagotować do zgęstnienia.
Po wystudzeniu (ale ma być w temp pokojowej) zmiksować z ubita wcześniej na puch margaryną.
Na wystudzony biszkopt kładziemy masę i wyrównujemy powierzchnię, tak aby masa szczelnie dotykała brzegów formy do pieczenia. Wykładamy truskawki na całą powierzchnię i zalewamy całość tężejącą galaretką.
Fot. J. Augustyn |
Ciasto bardzo łatwe, w miarę szybkie i niezwykle delikatne w smaku.
Coś mi się wydaje, że jeszcze w tym sezonie będzie kilka razy gościło na moim stole i to nie tylko z truskawkami:)
Smacznego:)
Ps.
Zapomniałam Wam powiedzieć jak zrobiłam mus... Co to za dzień dzisiaj! Żywcem śpię jeszcze. Kawa stoi obok, a ja nawet ręką sięgnąć nie mogę, literki na klawiaturze wirują i ciągle coś poprawiam ... oj! kiedy znów będzie piękna pogoda... bez słońca nie funkcjonuję zbyt dobrze, potrzebuje jego promieni, aby sama promieniować energią. Słońce to mój akumulator!:)
Ja chcę słońce!:)
...aha... mus:)
ups:)
na 4 porcje (jak na zdjęciu)
10 dużych truskawek
2 łyżki cukru
Truskawki zmiksować blenderem z cukrem:)
Ot i cała filozofia:D
Posypcie potem pestkami dyni
Zmykam do kawy, może ożyję:)
Mmm wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńJest wspaniałe w smaku:)
UsuńJolu uwielbiam mase grysikową i polączenie z biszkoptem i owocami wydaje mi sie super. Chetnie sprobuje skopiowac Twoje ciacho, tyle, ze truskawek ladnych u nas niet wiec moze z innymi owocami...
OdpowiedzUsuńMyślę, że np z brzoskwinią czy ananasem może być pycha, ale warto spróbować nawet bez owoców:) Masa jest pycha!:)
UsuńUwielbiam ciasta z truskawkami
OdpowiedzUsuńja też dlatego kombinuję, żeby nie jeść ciągle tego samego:) Ten był wyśmienity!:) Polecam
UsuńFAJNE CIACHO!
OdpowiedzUsuńDziekuję;)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńByło pyszne, lekkie i delikatne:) Polecam:)
UsuńO, taka grysikowo-owocowa koncepcja to bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, spróbuj, a będziesz chcieć więcej i więcej:)
UsuńPyszne ciastko, wygląda zachwycająco, pięknie i kolorowo ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam do wypróbowanie:)
Usuń