Szukaj na blogu

środa, 15 sierpnia 2012

Tort naleśnikowy






Propozycja obiadowa

Naleśniki w wersji wytrawnej. Zrobiłam to danie, bo od dawna marzyłam o wątróbce, ale zwykle jadłam ja smażoną, tym razem chciałam sobie odmienić i zrobiłam z niej farsz do naleśników. miały być krokiety, a wyszedł tort.






Na farsz:

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku Winiary
  • sól i pieprz do smaku

Wątróbkę należy ugotować z dodatkiem przyprawy Winiary. Kapustę wypłukać i obgotować. Zimne składniki zmielić w maszynce do mielenia mięsa na grubym oczku. Przełożyć na patelnię i przesmażyć podlewając od czasu do czasu wywarem z wątróbki. Dobrze doprawić solą i pieprzem.




Usmażyć naleśniki z przepisu podanego na tej stronie

Przekładać smarując farszem z wątróbki. Przełożyć na blaszkę, przykryć folia aluminiową. Najlepiej przełożyć na dno tortownicy i wstawić do piekarnika w celu zapieczenia na 30 min. w temp 180 stopni C.

Wyjąć z pieca i pokroić na gorąco. Podawać z barszczykiem czerwonym. U mnie Winiary






Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Podoba mi się :) Kiszona kapusta to moja ulubiona surówka do wątróbki, na pewno połączona w całość jako tort naleśnikowy też musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie rozumiem idei tortu naleśnikowego, może dlatego, że jeszcze nie jadłam takiego, który by mi smakował. Ale ten Twój wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie! Od dawna mam go w planach, a teraz to już chyba ekspresowo się do niego zabiorę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wooooowwwwww ale bomba! ja znam taki tort w wersji z mięsem mielonym zapieczone pod beszamelem, też wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wątróbka i kiszona kapusta to połączenie idealne ;) Nie wiem jak smakuje w naleśnikach, ale bardzo mi się to podoba.

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola