Szukaj na blogu

sobota, 1 grudnia 2012

Japoński - uczta dla podniebienia

Japoński makowiec



Mak...
Mak......
Mak........



Składniki na ciasto:

  • 30 dkg maku + 1/2 l. mleka
  • 40 dkg cukru
  • 1 margaryna
  • 60 dkg jabłek (szare renety)
  • 9 jaj
  • 9 łyżek kaszy manny 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów
  • 1/2 szkl. rodzynek 

japoński makowiec
 

Przygotowanie maku:

Mak należy sparzyć we wrzącym mleku. 
Jak się za to zabrać? 
Ja robię to poprzez  zagotowanie mleka i wsypanie do niego suchego maku. 
Gotuję całość ok. 10 min ciągle mieszając. 
Następnie zestawiam z ognia i trzymam mak w mleku przez całą noc. 
Rano przecedzam mak przez bardzo geste sito (najlepiej rozłożyć na nim gazę). 
Tak musi postać ok. 4 godziny. 
 Po tym czasie mielę mak na najmniejszych oczkach maszynki do mielenia mięsa. 
Czynność powtarzam jeden raz.

Japoński makowiec

 
Przygotowanie ciasta makowego:

Margarynę utrzeć z  cukrem na puch. 
Następnie dodać po jednym żółtku i nadal ucierać. 
Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. 
Do masy z margaryny i żółtek dodać mak, pozostałe sypkie składniki. 
Następnie jabłka starte na tarce o grubych oczkach (lekko odciśnięte z soku), orzechy i rodzynki, delikatnie wymieszać. 
Kolejno dodać pianę i zamieszać delikatnie.Cisto przełożyć do prostokątnej blaszki i piec 60 min w temp. 180 stopni C.



Po wyjęciu i ostudzeniu można polać polewą. Przepis TUTAJ
Udekorować orzechami.

makowiec
 Smacznego:)

1 komentarz:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola