Ciasto (TU)
farsz:
- 80 dkg kiszonej kapusty bez marchwi
- 2 cebule
- 2 g suszonych grzybów
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Kapustę wypłukać, pokroić na części i ugotować do miękkości. Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju. Grzyby wypłukać, namoczyć i ugotować. Wszystkie składniki po przygotowaniu i ostudzeniu zmielić i wymieszać dodając przyprawy, można też drobno pokroić.
Wałkować ciasto na stolnicy na grubość ok. 2 mm. Szklanką, albo najlepiej literatką wykrawać koła. Na łyżeczkę nabierać farsz i zlepiać pierogi. Można robić im fantazyjny brzeg. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować od wypłynięcia 2-3 min.
Podawać z usmażoną cebulką.
już nie mogę doczekać się jutra:) u nas też będą pierożki:D
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!!:D