Szukaj na blogu

niedziela, 23 grudnia 2012

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

pierogi z kiszoną kapustą i grzybami





 Ciasto (TU)

farsz:

  • 80 dkg kiszonej kapusty bez marchwi
  •  2 cebule
  • 2 g suszonych grzybów
  • sól, pieprz do smaku  
  •  tłuszcz do smażenia
Kapustę wypłukać,  pokroić na części i ugotować do miękkości.  Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju. Grzyby wypłukać, namoczyć i ugotować. Wszystkie składniki po przygotowaniu i ostudzeniu zmielić i wymieszać dodając przyprawy, można też drobno pokroić. 

Wałkować ciasto na stolnicy na grubość ok. 2 mm. Szklanką, albo najlepiej literatką wykrawać koła. Na łyżeczkę nabierać farsz i zlepiać pierogi. Można robić im fantazyjny brzeg. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować od wypłynięcia 2-3 min.

Podawać z usmażoną cebulką.  

1 komentarz:

  1. już nie mogę doczekać się jutra:) u nas też będą pierożki:D
    Wesołych Świąt!!:D

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola