Szukaj na blogu

środa, 30 stycznia 2013

Wyspa ryżowa:)

Wyspa ryżowa



Ryż na słodko mogłabym jeść zawsze i wszędzie.  Jakiś czas temu moja córcia zawołała że chce zjeść mrożone truskawki. W zimnie? zapytałam. 



Na co mała rzekła TAK. Prawdę powiedziawszy też uwielbiam takie truskawki. Pamiętam jak miałam kilka lat i były takie mrożonki w prostokątnym kubeczku. Po prosto wspaniałe. Chyba były z cukrem, bo pamiętam, że były słodkie.
Te domowe można zrobić podobnie ja robię to poprzez delikatne rozmrożenie truskawek. Owoce muszą być jeszcze twarde, wówczas należy je rozgnieść widelcem (nadal nie mam blendera), dosypać cukru i wymieszać.

Wyspa ryżowa


Składniki na 4 porcje

  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka cukru


Sos:
  • 1/2 kg mrożonych truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 4 mrożone truskawki do dekoracji
  • kropeczki czekoladowe


Wyspa ryżowa


Ryż ugotować do miękkości w osłodzonej wodzie z mlekiem. Gorącym napełnić małe filiżanki lub silikonowe foremki. U mnie gwiazdki. Delikatnie przełożyć na talerzyk .
Truskawki lekko rozmrozić i dokładnie zmiksować z cukrem. Zalać na około ryżu. Udekorować truskawką i kropeczkami. 


Smacznego:)


18 komentarzy:

  1. o matko!!!!! ale rozkosz!!! pięknie zaprezentowana !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mi się nigdy nie udaje zrobienie jakiegoś ładnego kształtu z ugotowanego ryżu, nawet jak jest bardzo miękki ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż nie musi być bardzo miękki, sekret tkwi w zwilżeniu foremki zimna wodą, i ubiciu ryżu. Nie za mocno, ale jednak trzeba ziarna ubić. Następnie najprościej jest na miseczkę, czy foremkę nałożyć talerz na jakim mamy zamiar podać danie i odwrócić do góry nogami. Delikatnie postukać w foremkę i lekko unosić ja ku górze. Ryż wypadnie w miejscu w jakim postawiliśmy foremkę:)

      Usuń
  3. Mmm, wspaniały pomysł! Zdecydowanie zgłodniałam (a dopiero jadłam śniadanie) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam:) Ryz można jeść o każdej porze o do woli:)

      Usuń
  4. Pyszny deser! Niedrogi, zdrowy i niskokaloryczny:)Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. gdzie można kupić bilet na tę pyszną wyspę? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach w których sprzedają ryż Lestello:)Jest najlepszy!:)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. No tak, przyznaję, że zniknęło w tempie błyskawicznym:)

      Usuń
  7. mała słodkość, a jaki wielki uśmiech wywołała na twarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. słodka truskawkowa wyspa to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko lubisz ryz i truskawki, to na pewno:)

      Usuń
  9. mmmm truskawki, teskie za truskawkami w zimie, musi być pyszne :d

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola