Babeczki gryczane z kaparami i czarnymi oliwkami.
To efekt chwili, farsz pozostały po roladkach trzeba było do czegoś zużyć, stąd pomysł na babeczki.
W sam raz na przystawkę, zanim podamy danie główne.
Składniki podaję na 20 szt.
Potrzebujemy:
- 1 olej Kujawski z czosnkiem i bazylią
- 100g kaszy gryczanej w woreczku
- 100g. twarogu
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka czarnych oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 20 kruchych babeczek
Przygotowanie
Babeczki:
- 4 żółtka
- 1 kostka masła
- 4 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
- 300g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść i upiec według tego sposobu.
Nadzienie:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną wysypać na rozgrzaną patelnię z olejem Kujawski z czosnkiem i bazylią. Dodać ser biały i zamieszać delikatnie, aby nie rozgnieść ziaren kaszy. Dodać kapary i pokrojona na plasterki oliwki. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić. Nakładać na upieczone i wystudzone babeczki włożyć do piekarnika na 15 min. piec w temp. 170 stopni C podawać wystudzone.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Ten przepis został nagrodzony w konkursie z Kujawskim na blogu Majanki:)
Dziękuję!
Bardzo ciekawy pomysł. Babeczki wyglądają bardzo ładnie i bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!:)