Szukaj na blogu

niedziela, 10 lutego 2013

Wytrawne babeczki gryczane

Babeczki gryczane z kaparami i czarnymi oliwkami.

To efekt chwili, farsz pozostały po roladkach trzeba było do czegoś zużyć, stąd pomysł na babeczki.



W sam raz na przystawkę, zanim podamy danie główne.




Składniki podaję na 20 szt.
Potrzebujemy:

  • 1 olej Kujawski  z czosnkiem i bazylią
  • 100g kaszy gryczanej w woreczku
  • 100g. twarogu
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  •  20 kruchych babeczek 



Przygotowanie
Babeczki:
  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią 
  • 300g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść i upiec według tego sposobu.
Nadzienie:

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną wysypać na rozgrzaną patelnię z olejem Kujawski z czosnkiem i bazylią. Dodać ser biały i zamieszać delikatnie, aby nie rozgnieść ziaren kaszy. Dodać kapary i pokrojona na plasterki oliwki. Doprawić solą i pieprzem.  Lekko przestudzić. Nakładać na upieczone i wystudzone babeczki włożyć do piekarnika na 15 min. piec w temp. 170 stopni C podawać wystudzone.







Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 

 Ten przepis został nagrodzony w konkursie z Kujawskim na blogu Majanki:) 


Dziękuję!




 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Babeczki wyglądają bardzo ładnie i bardzo smacznie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę :)
    Pozdrowienia!:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola