Szukaj na blogu

poniedziałek, 11 lutego 2013

Zupa cebulowa ze skrzydełkami

Francuska zupa cebulowa

zupa cebulowa


Słyszałam kiedyś o zapiekanej zupie cebulowej i pomyślałam, że mogłabym wykorzystać ten pomysł do przygotowania mojej pierwszej zupy cebulowej w życiu. Raczej jestem tradycjonalistką, ale...



zupa cebulowa

Jednak skusiłam się, tym bardziej, że do jej przygotowania użyłam Winiary Pomysł na... Francuską zupę cebulową. Przepis dodaję do konkursu na Durszlak.pl

zupa cebulowa

Składniki jakich użyłam:

  • 3 czerwone cebule
  • 2 cebule czosnkowe
  • 1 cebula biała
  • 6 skrzydełek
  • 1 opakowanie cista francuskiego
  • sól, pieprz do smaku

zupa cebulowa

Ponieważ nigdy jej nie robiłam, i nie miałam zielonego pojęcia jak się za na zabrać z pomocą przyszła torebka:)
Prawie wszystkie czynności wykonałam zgodnie z zaleceniem. Dodatkowo na patelni usmażyłam skrzydełka, a następnie dodałam do wywaru...
Ale po kolei:)

Cebule obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, następnie wsypać cebulę i zeszklić na złoty kolor, ale uważać, aby nie przypalić. Do dużego garnka wlać 1 litr wody. Wsypać zawartość większej saszetki i wymieszać. Dodać usmażone skrzydełka, następnie cebulę. Gotować chwilę, następnie skrzydełka przełożyć do podłużnych kokilek i zalać zupą. Z ciasta francuskiego wyciąć paski i ozdobnie przykryć kokilki zostawiając dziurki aby zupa oddychała. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20 min. 


zupa cebulowa


Smacznego:) 


wpis bieże udział w akcji na Durszlak.pl

3 komentarze:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola