Francuska zupa cebulowa
Słyszałam kiedyś o zapiekanej zupie cebulowej i pomyślałam, że mogłabym wykorzystać ten pomysł do przygotowania mojej pierwszej zupy cebulowej w życiu. Raczej jestem tradycjonalistką, ale...
Jednak skusiłam się, tym bardziej, że do jej przygotowania użyłam Winiary Pomysł na... Francuską zupę cebulową. Przepis dodaję do konkursu na Durszlak.pl
Składniki jakich użyłam:
- 3 czerwone cebule
- 2 cebule czosnkowe
- 1 cebula biała
- 6 skrzydełek
- 1 opakowanie cista francuskiego
- sól, pieprz do smaku
Ponieważ nigdy jej nie robiłam, i nie miałam zielonego pojęcia jak się za na zabrać z pomocą przyszła torebka:)
Prawie wszystkie czynności wykonałam zgodnie z zaleceniem. Dodatkowo na patelni usmażyłam skrzydełka, a następnie dodałam do wywaru...
Ale po kolei:)
Cebule obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, następnie wsypać cebulę i zeszklić na złoty kolor, ale uważać, aby nie przypalić. Do dużego garnka wlać 1 litr wody. Wsypać zawartość większej saszetki i wymieszać. Dodać usmażone skrzydełka, następnie cebulę. Gotować chwilę, następnie skrzydełka przełożyć do podłużnych kokilek i zalać zupą. Z ciasta francuskiego wyciąć paski i ozdobnie przykryć kokilki zostawiając dziurki aby zupa oddychała. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20 min.
Smacznego:)
wpis bieże udział w akcji na Durszlak.pl
Wygląda baardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńśliczna jest!
OdpowiedzUsuńmniam, smakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuń