Szukaj na blogu

sobota, 13 kwietnia 2013

Muffinki orzechowe

muffinki orzechowe


To chyba najlepsze muffinki jakie upiekłam. I wcale nie chodzi o umiejętności, a o smak wilgotność i ten zniewalający zapach!



Składniki:
na 24 szt.
  • 2 szkl mąki
  • 2 szklanki zmielonych  orzechów włoskich
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka kefiru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. cukru białego
  • 1/2 szkl. cukru brązowego Diamant
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. oleju  z pestek winogron OLEOFARM
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody

/
muffinki


Mieszamy wszystkie składniki sypkie w jednej dużej misce, a osobno mokre i łączymy razem. Blachy do muffinów wypełniamy papilotkami. Do każdej z nich wlewamy do 3/4 wysokości ciasto i pieczemy 40 min w 170 stopniach C.
Wyciągamy po upieczeniu z pieca i zostawiamy w formie do ostygnięcia.  
Smacznego:) 

2 komentarze:

  1. a dlaczego dodajemy dwa rodzaje cukru i dwa rodzaje oleju, nie mozna dodac tylko bialego cukru i jednego rodzaju oleju? Mam ochote zrobic ale nie mam az takiej roznorodnosci produktow. A 30 urodziny to nie lada okazja ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć jednego rodzaju, zmieni to nieco smak, ale konsystencja pozostanie taka sama.

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola