Przejdź do głównej zawartości

Muffinki orzechowe

muffinki orzechowe


To chyba najlepsze muffinki jakie upiekłam. I wcale nie chodzi o umiejętności, a o smak wilgotność i ten zniewalający zapach!



Składniki:
na 24 szt.
  • 2 szkl mąki
  • 2 szklanki zmielonych  orzechów włoskich
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka kefiru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. cukru białego
  • 1/2 szkl. cukru brązowego Diamant
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. oleju  z pestek winogron OLEOFARM
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody

/
muffinki


Mieszamy wszystkie składniki sypkie w jednej dużej misce, a osobno mokre i łączymy razem. Blachy do muffinów wypełniamy papilotkami. Do każdej z nich wlewamy do 3/4 wysokości ciasto i pieczemy 40 min w 170 stopniach C.
Wyciągamy po upieczeniu z pieca i zostawiamy w formie do ostygnięcia.  
Smacznego:) 

Komentarze

  1. a dlaczego dodajemy dwa rodzaje cukru i dwa rodzaje oleju, nie mozna dodac tylko bialego cukru i jednego rodzaju oleju? Mam ochote zrobic ale nie mam az takiej roznorodnosci produktow. A 30 urodziny to nie lada okazja ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć jednego rodzaju, zmieni to nieco smak, ale konsystencja pozostanie taka sama.

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia