Szukaj na blogu

środa, 8 maja 2013

Granola

granola


 Granola - pewnie wiele z Was już ją robiło, ale są i tacy, którzy nie mieli albo okazji, albo wydawała się im za trudna. Przyznam szczerze, że dla mnie też była za trudna:)
Ale w końcu zrobiłam. Sama dobrałam takie składniki, jakie mi smakują i dzięki temu powstała ona - moja własna granola :)
 



granola

 Składniki na dwa i pół litra gotowej granoli.
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych
  • 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach ze skórką
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki kandyzowanych ananasów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron Oleofarm
  • 1/2 szklanki płynnego miodu



granola


Wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uprażyć w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni C przez 50 min. Podczas prażenia granolę należy mieszać przynajmniej co 20 min.
Uważać, żeby nie spalić.


granola

Podawać na śniadanie, do jogurtu, solo, albo jako spód do ciast, jak u mnie np. do sernika

granola


Sernik z granolą:) 


granola


Polecam i sernik i granolę:)


Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Łał, wygląda przepysznie. Zawsze chciałam zrobić taką swoją domową !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona jest pyszna, nawet mój syn, który nie przepada za takimi rzeczami, zjada ja z apetytem na śniadanie i mówi "ok mamo":) Krytyk kulinarny z niego wyrasta więc możesz śmiało robić, bo ten młodzieniec nie owija w bawełnę i co dobre chwali, co złe wytyka mi bez ogródek:) Za to mu dziękuję:)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na sernik z granolą :) Ja uwielbiam, jednak trochę ograniczam bo orzechy i miód swoje kalorie mają :D Ale tak czy siak, granola jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola