Szukaj na blogu

piątek, 17 maja 2013

Pavlova z karmelizowanymi bananami



Tak!
To zdecydowanie było pyszne!
Banany mojej córci w Pavlovej sprawdziły się idealnie!
Nie będę się za bardzo rozpisywać i przejdę do sedna, czyli do przepisu:)




Składniki na dwie Pavlove
Średnica 22 cm
i wielkości spodka od filiżanki

  • 8 białek
  • 450 g cukru pudru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu ( użyłam zwykłego)
Sposób wykonania bezy TU 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. (termoobieg)
Przygotować dwie duże blaszki.  Na każdej z nich położyć papier do pieczenia. Od spodu tortownicy i spodka odrysować koła. 
Na każde koło nałożyć masę bezową (równomiernie, proporcjonalnie do średnicy koła, nadać im formę stożka, w większej bezie jednak robiąc delikatne zagłębienie na środku.Nie wyjeżdżać poza okręgi.
 Wstawić blaszkę z większa bezą do piekarnika na najniższy poziom, mniejszą na drugi od góry,
po ok. 10 min. zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec większą bezę ok. 1i 1/2 godziny, mniejszej wystarczy 1godzina i 10 minut. Wyjąć ją z piekarnika, i postawić w nieprzewiewnym miejscu. Beza będzie dobrze wysuszona.
Większa beze po upieczeniu studzić w zamkniętym piekarniku przez 10 min, potem przy uchylonych drzwiczkach co najmniej godzinę. Następnie można ja wyjąć.


Karmelizowane banany:

  • 3 banany średniej wielkości
  • 4 łyżki brązowego cukru Diamant
  • 1/3 filiżanki wody
Banany obrać i pociąć na plasterki ok. 1/2 cm nie cieńsze. Cukier wysypać na patelnie i podgrzać do rozpuszczenia (uważać, aby nie przypalić) dodać zimna wodę ( uważać, może się wzburzyć i buchnąć do góry!) zamieszać do połączenia na płyn. Dodać banany i gotować, aż banany lekko zmiękną, a na wierzchu będą ładnie zarumienione i lekko rozciapane. Wystudzić! Zanim zaczniemy bić śmietanę banany muszą być zimne!

Dekoracja:

  • Karmelizowane banany (kilka plasterków)
  • 1/2 melona (żółty okrągły, najlepiej użyć takiego miękkiego)
  • 3 owoce kiwi

Melona i kiwi pokroić w plasterki.


Masa ze śmietany:

  • 330 ml. śmietany 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru Diamant

Ubić śmietanę na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder*

Większa bezę ułożyć na paterze, nałożyć na nią całą śmietanę, robiąc w Środku małe zagłębienie (rozgarnąć śmietanę na boki, ale uważać, aby nie spływała po bokach.
Na środek śmietany nałożyć banany (zostawić kilka plasterków do dekoracji) Melona i kiwi ułożyć w kółeczko naokoło śmietany tak, aby połowa plasterka spoczywała na śmietanie. Przykryć małą bezą i w kilku miejscach udekorować jeszcze bananami i listkami mięty.

Uwaga! W tej śmietanie nie ma żelatyny, deser należy spożyć maksymalnie dwie godziny po sporządzeniu, jeśli chcemy aby był podany później bezwzględnie należy dodać do masy żelatyny. Sposób wykonania tej masy znajdziecie TU.

 Smacznego:))))

3 komentarze:

  1. Zrobiła i jestem zachwycona. Dla mnie to zimowa wersja Pavlovej i jest obłędna. Kandyzowane banany podkreślają smak, a kiwi dodaje nutkę kwasku. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola