Szukaj na blogu

czwartek, 9 maja 2013

Rabarbarowa ambrozja z bezą

Na 

mojej stronie na 

Facebooku prosiliście o rabarbarową ambrozję z bezą więc oto i ona!


ciasto z rabarbarem


Ciasto wyszło wspaniale, beza idealna, a smak był cudowny!:) 
Jednak, jak tak sobie robię "spontan" to mi lepiej wszystko wychodzi. 
Dostałam cztery sztuki pałek rabarbaru o długości ok. 30 cm. 
Upiekłam z nich dwa ciasta. 


Małe ale dwa:)
Oba były pieczone na jednym podstawowym cieście, 
ale dodatki były inne więc ciasta wyszły też inne:)

Składniki na tortownicę 18 cm



Ciasto kruche

  • 1 żółtko
  • 1i 1/2 filiżanki mąki
  • 1/3 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 filiżanki ciemnego kakao
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Większą wyłożyć dno tortownicy, nie trzeba dawać go na boki. Ma być warstwa ok. 1 cm.

ciasto z rabarbarem

  • 1 i 1/2 pałki rabarbaru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki cukru
 Rabarbar obrać z błonki pokroić na 1 cm kawałki i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Wyłożyć całość na ciasto kruche (razem z budyniem jaki nie przyklei sie do rabarbaru). Przykryć porwanym na cząstki drugim kawałkiem ciasta.

ciasto z rabarbarem

Piana:

  • 4 białka 
  • 1/2 filiżanki cukru
  •  szczypta soli
Białka ubić na sztywno z solą. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę. Pianę nałożyć na ciasto. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec ok. 50 min, uważając, aby piana się
 nie przypaliła. 

My zjedliśmy połowę jeszcze na ciepło. Budyń jaki wsypiecie z rabarbarem pod wpływem temperatury i pary jaka wytworzy sie z pieczenia piany zrobi sie mokry, wierzch ciasta kruchego tuz pod pierzynka z piany będzie przypominał brownie:) Cudowny smak, i nie jest to w żadnym wypadku zakalec, tak ma być:)

ciasto z rabarbarem

Smacznego:)))

8 komentarzy:

  1. Ale śliczna. Uwielbiam wypieki z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę.
    wygląda szałowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. matko jakie cudo:) achhhhh

    OdpowiedzUsuń
  4. kapitalnie się prezentuje i kusi ogromnie ..... mimo, ze nie lubię rabarbaru ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. finezja w kazdym szczegole, wyglada bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany jakie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał, niesamowite! Naprawdę cudeńko Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola