Szukaj na blogu

czwartek, 29 sierpnia 2013

Ciasto kokosowo - owocowe


"Chodziło" za mną ciasto...

Takie, które zachwyci mnie samą swoim aromatem, smakiem i wyglądem...
Powstało spontaniczne.
Wystarczył jeden telefon od mamy z zaproszeniem na niedzielny obiad i zapytanie czy ma piec ciasto, czy przywiozę:) 


Odpowiedź była błyskawiczna i oczywista:)
W lodówce jajka, śmietana 30% i owoce: jeżyny, maliny i jagody.
Nie tak dawno temu jadłam smakowite ciasto gdzie śmietana była połączona z kokosem i biszkoptem, postanowiłam wykorzystać to połączenie i zastosować w moim owocowo - kokosowym cieście. 
Wyszła cudowna mieszanina, którą niejednokrotnie powtórzę, z innymi owocami również.

A teraz zapraszam po przepis:)






Blaszka wielkości ok.  24cm X 30 cm

Składniki:
upiec dwa  biszkopty jeden z pięciu, drugi z trzech jaj
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. małe cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki tortowej


Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy mikserem bądź trzepaczką na sztywną pianę (powinna być tak sztywna, żeby po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadła). Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy kilka minut. Tutaj praca miksera się kończy. Kolejne czynności obowiązkowo wykonujemy drewnianą łyżką. Dodajemy żółtka. Bardzo delikatnie mieszamy białka z żółtkami zagarniając masę od dołu ku górze, aż powstanie jednolita, masa. Następnie dodajemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Bardzo delikatnie w podobny sposób jak żółtka mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 

Drugi biszkopt należny upiec w taki sam sposób pomniejszając proporcjonalnie ilość składników. Możecie też zrobić ciasto w jednej misce, i rozlać je na dwie blaszki (o ile macie takie same i będą się piekły w tym samym czasie). Do jednej należny nalać wówczas więcej ciasta, do drugiej mniej. I tą należy wyjąć nieco wcześniej z piekarnika. 

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptów ten cieńszy należy pociąć w drobna kostkę, tak 1.5 cm na 1.5 cm. 

Masa I

  • 1/2 puszki masy krówkowej z Gostynia
  • 1 łyżka masła 

Masło rozetrzeć do miękkości w miseczce, dodać masę kajmakową i tylko połączyć. 

Przełożyć pokrojone biszkopty i wiórka kokosowe do dużej suchej miski.

Masa II

  • 1l śmietany 30%
  • 200g wiórków kokosowych
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny (rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić)  

Śmietanę wlać do misy miksera. Ubijać na średnich obrotach, po kilku minutach zwiększyć obroty i ubijać dodając cukier. Kiedy śmietana będzie sztywna dolać zimna żelatynę i tylko wymieszać. 

Przełożyć śmietanę do biszkoptów i wiórek wymieszać i od razu nakładać na owoce. 
 
Biszkopt posmarować masą krówkową, nałożyć gęsto jeżyny i wylać na nie masę  śmietanowa. Nie wyrównywać powierzchni, a jedynie porobić w niej małe zagłębienia tzw. szczypanki. W miejsca dołeczków nałożyć owoce jeżyny, maliny, borówkę amerykańską.


 A to już troszkę inna wersja wykonania tego samego ciasta.
Jesli chcecie podam proporcje na 1 keksówkę:) 








Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Maliny i jeżyny zawsze tworzą doskonały duet :) Piękne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) jest piękne i bardzo smaczne:)

      Usuń
  2. uwielbiam ciasta z owocami:) wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje:) Jest bardzo smaczne i szybko się robi. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola