"Chodziło" za mną ciasto...
Takie, które zachwyci mnie samą swoim aromatem, smakiem i wyglądem...
Powstało spontaniczne.
Wystarczył jeden telefon od mamy z zaproszeniem na niedzielny obiad i zapytanie czy ma piec ciasto, czy przywiozę:)
Odpowiedź była błyskawiczna i oczywista:)
W lodówce jajka, śmietana 30% i owoce: jeżyny, maliny i jagody.
Nie tak dawno temu jadłam smakowite ciasto gdzie śmietana była połączona z kokosem i biszkoptem, postanowiłam wykorzystać to połączenie i zastosować w moim owocowo - kokosowym cieście.
Wyszła cudowna mieszanina, którą niejednokrotnie powtórzę, z innymi owocami również.
A teraz zapraszam po przepis:)
Blaszka wielkości ok. 24cm X 30 cm
Składniki:
upiec dwa biszkopty jeden z pięciu, drugi z trzech jaj
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. małe cukru waniliowego
- 5 łyżek mąki tortowej
Do wysokiej miski wbijamy białka i
ubijamy mikserem bądź trzepaczką na sztywną pianę (powinna być tak
sztywna, żeby po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadła). Następnie
dodajemy cukier i nadal ubijamy kilka minut. Tutaj praca miksera się
kończy. Kolejne czynności obowiązkowo wykonujemy drewnianą łyżką.
Dodajemy żółtka. Bardzo
delikatnie mieszamy białka z żółtkami zagarniając masę od dołu ku górze,
aż powstanie jednolita, masa. Następnie dodajemy po łyżce mąki
zmieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Bardzo
delikatnie w podobny sposób jak żółtka mieszamy. Tak przygotowaną masę
wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Drugi biszkopt należny upiec w taki sam sposób pomniejszając proporcjonalnie ilość składników. Możecie też zrobić ciasto w jednej misce, i rozlać je na dwie blaszki (o ile macie takie same i będą się piekły w tym samym czasie). Do jednej należny nalać wówczas więcej ciasta, do drugiej mniej. I tą należy wyjąć nieco wcześniej z piekarnika.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptów ten cieńszy należy pociąć w drobna kostkę, tak 1.5 cm na 1.5 cm.
Masa I
- 1/2 puszki masy krówkowej z Gostynia
- 1 łyżka masła
Masło rozetrzeć do miękkości w miseczce, dodać masę kajmakową i tylko połączyć.
Przełożyć pokrojone biszkopty i wiórka kokosowe do dużej suchej miski.
Masa II
- 1l śmietany 30%
- 200g wiórków kokosowych
- 8 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny (rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić)
Śmietanę wlać do misy miksera. Ubijać na średnich obrotach, po kilku minutach zwiększyć obroty i ubijać dodając cukier. Kiedy śmietana będzie sztywna dolać zimna żelatynę i tylko wymieszać.
Przełożyć śmietanę do biszkoptów i wiórek wymieszać i od razu nakładać na owoce.
Biszkopt posmarować masą krówkową, nałożyć gęsto jeżyny i wylać na nie masę śmietanowa. Nie wyrównywać powierzchni, a jedynie porobić w niej małe zagłębienia tzw. szczypanki. W miejsca dołeczków nałożyć owoce jeżyny, maliny, borówkę amerykańską.
A to już troszkę inna wersja wykonania tego samego ciasta.
Jesli chcecie podam proporcje na 1 keksówkę:)
Smacznego:)
Maliny i jeżyny zawsze tworzą doskonały duet :) Piękne ciacho.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) jest piękne i bardzo smaczne:)
Usuńuwielbiam ciasta z owocami:) wygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje:) Jest bardzo smaczne i szybko się robi. Polecam:)
OdpowiedzUsuńomnomnom jadłabym!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń