Szukaj na blogu

środa, 7 sierpnia 2013

Naleśniki z jeżynami



Zaczęły dojrzewać ogrodowe jeżyny, a te leśne i polne ciągle są jeszcze, więc zgodnie z Waszymi prośbami podaje przepis na wyśmienity deser jakim są naleśniki z twarożkiem i jeżynami.




Składniki:

jeżyny ok 1 kg.

Naleśniki:
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody gazowanej mineralnej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajo
  • 2 szkl. maki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
Wszystko razem zmiksować na płynną masę.
 
Ser:
 
  • 500g sera białego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru kryształu
 
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gęsta papkę.  Jeśli będzie za gęsta dodać więcej śmietany (zależy to od twardości sera).

 Naleśniki smażyć, nakładać ser, dobrą garść jeżyn i składać w kopertę. Posypać owocami i udekorować listkiem mięty.

 
 
 A tu znajdziecie przepis na naleśniki z dżemem imbirowo-jabłkowym. Zapraszam:)


4 komentarze:

  1. wspaniałe... i na pewno pyszne!
    http://etat-mama.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zawsze u ciebie tak smakowicie i apetycznie:) achhh

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę jeżyn.. takie nalesniki musiały smakować wybornie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaczęłam prowadzić bloga. Zapraszam do wypowiedzenia się na temat twojej osobistej 'odskoczni'. Podsumuję wszystkie komentarze w kolejnym wpisie ;)
    Tutaj będę z kolei chętnie zaglądać, bo lubię eksperymentować w kuchni;) http://giczalke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola