Uwielbiam takie bułeczki!
Nie dość, że piękne, to jeszcze smakują rewelacyjnie.
Przepis na ciasto już znacie. Jest bardzo podobny jak ten na strucle z makiem (KLIK). Jedyne co je różni, to masło, jakie dodałam tu do ciasta podczas końcowego etapu wyrabiania. Potrzebujemy na taką ilość jak w przepisie ok. 200g płynnego (zimnego).
Z podanej porcji wyjdzie ok. 20 sztuk bułeczek.
Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnice i wałkujemy.
Kokilki smarujemy masłem. Z ciasta wycinamy szeroką szklanką krążki i składamy po trzy-cztery zakładając je tak, aby jedno zachodziło na drugie na ok. 1 cm. Smarujemy marmoladą, ale tylko środkiem przez całą długość utworzonego paska. Zwijamy jak roladkę i wkładamy do kokilki, tak, aby jedna z powstałych na końcach różyczek znalazła się na górze.
Kokilki z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone. Zjadamy kiedy chcemy, ciepłe albo zimne, ale najlepiej smakują lekko ciepłe:)
Smacznego Kochani:)
ooo, drożdżówka z kokilki brzmi ciekawie! i wygląda bardzo, bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńTak Madziu, jak wygląda tak smakuje:) Prostota i elegancja:)
UsuńPiękne:)
OdpowiedzUsuńale piękne!:)
OdpowiedzUsuńMiło mi:)
UsuńFantastyczne :) Tak śliczne, że aż szkoda jeść...
OdpowiedzUsuńOj tam szkoda:) Trzeba jeść bo pyszne:)
UsuńUrocze! Chętnie bym taką jedną porwała :)
OdpowiedzUsuńŚliczniutkie!
OdpowiedzUsuńwitam! czy mogę upiec te bułeczki w formie do muffinek? są cudne, a blog wspaniały!pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńMożna upiec w formie do muffinek, ale proszę wycinać koła z literatki, ewentualnie od tradycyjnej szklanki max 8 cm średnica, i składać max po trzy krążki, inaczej wypłyną .
Usuńdzięki za szybką odpowiedz, po upieczeniu podzielę się wrażeniami!rysiaa
OdpowiedzUsuńprzepraszam, że dopiero teraz odpisuję, upiekłam w formie muffinek, wyszły pyszne!
OdpowiedzUsuń