Szukaj na blogu

środa, 30 października 2013

Letnie ciasto jesienią - Przepis

Taką sobie nazwę wymyśliłam dla tego serniczka na zimno:)
Mamy koniec października, a pogoda za oknem nas rozpieszcza, wiec postanowiłam jej dorównać i zaserwowałam takie kolorowe ciasto na biszkopcie.

sernik na zimno




Składniki:

Jasny biszkopt z pięciu jaj

Masa serowa:
  • 500g sera na sernik z wiaderka
  • 2 śnieżki
  • 3 i 1/2  łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 galaretki (pomarańczowa i truskawkowa) rozpuścić każdą osobno w 1 1/2 szklanki wrzątku i zostawić do stężenia.
  • 2 garści mrożonej borówki amerykańskiej
  • 2 garści mrożonych owoców jeżyny
Wykonanie:

Biszkopt umieścić w brytfance o wysokich brzegach. 

Śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Dodać ser i żelatynę. Następnie dodać pokrojone na drobną kostkę galaretki i zamrożone owoce. Masę wylać na zimny biszkopt. Wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej jedną godzinę.

Galaretka:
  • 1 szklanka soku z winogron (domowy do rozcieńczania)
  • 2 szklanki wody
  • cukier do smaku (płyn po zmieszaniu ma być słodki)
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
 Zagotować wodę z sokiem dodać cukier, i rozpuścić. Dodać żelatynę. Zamieszać i zostawiać do ostygnięcia.
Kiedy galaretka będzie tężec wylać ją na masę serową. Wstawić całość do lodówki na całą noc.

Podawać schłodzone. Udekorować kawałkami galaretek w cukrze.


Smacznego!:)

Inne serniczki z serii serniki na zimno zobaczysz TUTAJ

3 komentarze:

  1. jak na nie patrzę, to już tęskno mi za latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest prześliczne, takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola