Taką sobie nazwę wymyśliłam dla tego serniczka na zimno:)
Mamy koniec października, a pogoda za oknem nas rozpieszcza, wiec postanowiłam jej dorównać i zaserwowałam takie kolorowe ciasto na biszkopcie.
Mamy koniec października, a pogoda za oknem nas rozpieszcza, wiec postanowiłam jej dorównać i zaserwowałam takie kolorowe ciasto na biszkopcie.
Składniki:
Jasny biszkopt z pięciu jaj
Masa serowa:
- 500g sera na sernik z wiaderka
- 2 śnieżki
- 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić)
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 galaretki (pomarańczowa i truskawkowa) rozpuścić każdą osobno w 1 1/2 szklanki wrzątku i zostawić do stężenia.
- 2 garści mrożonej borówki amerykańskiej
- 2 garści mrożonych owoców jeżyny
Wykonanie:
Biszkopt umieścić w brytfance o wysokich brzegach.
Śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Dodać ser i żelatynę. Następnie dodać pokrojone na drobną kostkę galaretki i zamrożone owoce. Masę wylać na zimny biszkopt. Wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
Galaretka:
- 1 szklanka soku z winogron (domowy do rozcieńczania)
- 2 szklanki wody
- cukier do smaku (płyn po zmieszaniu ma być słodki)
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Zagotować wodę z sokiem dodać cukier, i rozpuścić. Dodać żelatynę. Zamieszać i zostawiać do ostygnięcia.
Kiedy galaretka będzie tężec wylać ją na masę serową. Wstawić całość do lodówki na całą noc.
Podawać schłodzone. Udekorować kawałkami galaretek w cukrze.
jak na nie patrzę, to już tęskno mi za latem:)
OdpowiedzUsuńJest prześliczne, takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuń