Szukaj na blogu

niedziela, 3 listopada 2013

Domowa czekolada


Taką czekoladę w formie kostek czekoladowych już widzieliście na moim blogu, a tak swoją drogą ciekawa jestem, czy ktoś skorzystał z przepisu?:)
Dziś podaję podobny przepis aczkolwiek coś dodałam i coś ujęłam więc jeśli chcecie zerknijcie TU, aby poznać przepis na Delikatne kostki:)

A tu podaję na:

Domową czekoladę z orzechami i herbatnikami
  • 2 kostki margaryny
  • 15 łyżek cukru
  • 7 łyżek ciemnego kakao
  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 200g mleka w proszku sypkiego
  • 200g mleka w proszku granulowanego
  • ok. 100g herbatników

Margarynę włożyć do wysokiego wąskiego garnka i rozpuścić, zmniejszyć ogień i dodać cukier cały czas mieszając do rozpuszczenia. Następnie dodać kakao i rozpuścić (ma nie być żadnej grudki cukru).

Uwaga! NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ MASY!!!

Masę odstawić do przestygnięcia, następnie do jeszcze ciepłej dodać mleko sypkie i miksować na gładką masę. Dodać orzechy włoskie i zamieszać. Następnie dodać pokruszone grubo herbatniki i dopiero na końcu mleko granulowane. Przełożyć masę do formy np. na tartę, wyłożonej folią spożywczą, tak aby, po wypełnieniu można było zawinąć całą masę i odstawić do lodówki na ok. 3-4 godziny( najlepiej na noc. Następnie wyłożyć na stolnicę, zdjąć folię i ładniejsza stronę oprószyć kakao. Kroić ostrym nożem. 

Smacznego:) 

6 komentarzy:

  1. Mmm, idealna na ten deszczowy listopad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda idealnie! wspaniała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ta masa bardzo dobrze przybiera kształty w jakich jest przechowywana do stężenia:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola