Szukaj na blogu

środa, 18 grudnia 2013

Ryba po grecku


Dla odmiany coś na ostro;)
Dziś zapraszam Was na rybkę, to świetne danie zarówno na wigilijną kolację, jak też na postny obiad.
Moja inspiracja na ta rybę pochodzi z bloga Moje Twory Przetwory.





Składniki:
  • 4 filety rybne z mintaja (u mnie mrożone)
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
  • sól do natarcia ryby
  • 100 g masła
  • 4 średnie cebule
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sól do smaku
  • 200g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
  • pieprz do smaku
  • 1 puszka krojonych pomidorów



Wykonanie:

Ryby rozmrozić, wypłukać i pociąć każdą na 5 kawałków. Lekko osuszyć. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę obtoczoną w mące na lekko słoty kolor z obu stron.
Rybę przełożyć na miseczkę, na ręczniku papierowym.
Obrać wszystkie warzywa. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Cebulę pokroić na piórka.
Na suchej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać marchew i pozostałe warzywa, dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, chwile pogotować i dodać pomidory z puszki. Wymieszać i dusić ok. 10 minut. Skosztować i dosolić ewentualnie do smaku.
Rybę umieścić w naczyniu w którym chcemy podać ją na stół na zimno. Podzielić na trzy części, i po kolei zalewać ją sosem z pomidorów i marchwi. Dokładnie powlewać sos pomiędzy kawałki ryby. Odstawić do ostygnięcia po czym wstawić do lodówki na całą noc. Można też spożyć rybę bezpośrednio po przygotowaniu. 

Świetnie też smakuje po odgrzaniu. 

Smacznego! :) 


Przepis bierze udział w akcji:

ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3

4 komentarze:

  1. pięknie :) też mnie zaczarował ten przepis z pomidorkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam szybko na zgłoszenie do Tęczy Smaków :) kolorek boski :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze tylko kategoria w kwestii formalności :)

      Usuń
    2. Panti czerwony, bo choć zalatuje pomarańcza to z pewnością bardziej jest czerwony:)

      Usuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola