Dla odmiany coś na ostro;)
Dziś zapraszam Was na rybkę, to świetne danie zarówno na wigilijną kolację, jak też na postny obiad.
Moja inspiracja na ta rybę pochodzi z bloga Moje Twory Przetwory.
Dziś zapraszam Was na rybkę, to świetne danie zarówno na wigilijną kolację, jak też na postny obiad.
Moja inspiracja na ta rybę pochodzi z bloga Moje Twory Przetwory.
Składniki:
- 4 filety rybne z mintaja (u mnie mrożone)
 - mąka do obtaczania
 - olej do smażenia
 - sól do natarcia ryby
 - 100 g masła
 - 4 średnie cebule
 - 4 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 1 mały seler
 - 3 łyżki brązowego cukru
 - sól do smaku
 - 200g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
 - pieprz do smaku
 - 1 puszka krojonych pomidorów
 
Ryby rozmrozić, wypłukać i pociąć każdą na 5 kawałków. Lekko osuszyć. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę obtoczoną w mące na lekko słoty kolor z obu stron.  
Rybę przełożyć na miseczkę, na ręczniku papierowym.
Obrać wszystkie warzywa. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Cebulę pokroić na piórka.  
Na suchej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać marchew i pozostałe warzywa, dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, chwile pogotować i dodać pomidory z puszki. Wymieszać i dusić ok. 10 minut. Skosztować i dosolić ewentualnie do smaku.  
Rybę umieścić w naczyniu w którym chcemy podać ją na stół na zimno. Podzielić na trzy części, i po kolei zalewać ją sosem z pomidorów i marchwi. Dokładnie powlewać sos pomiędzy kawałki ryby. Odstawić do ostygnięcia po czym wstawić do lodówki na całą noc. Można też spożyć rybę bezpośrednio po przygotowaniu.   
Świetnie też smakuje po odgrzaniu.
Smacznego! :)  
Przepis bierze udział w akcji:
pięknie :) też mnie zaczarował ten przepis z pomidorkami :)
OdpowiedzUsuńCzekam szybko na zgłoszenie do Tęczy Smaków :) kolorek boski :D
OdpowiedzUsuńjeszcze tylko kategoria w kwestii formalności :)
UsuńPanti czerwony, bo choć zalatuje pomarańcza to z pewnością bardziej jest czerwony:)
Usuń