Pierwszy raz zrobiłam, z masą orzechową wymyśloną przeze mnie.
Pamiętam, jak moja mama robiła i zresztą nadal robi ciasto z orzechami. Kruche placki, a pomiędzy nimi warstwa biszkoptu orzechowego, ale takiego innego, nie znam przepisu, ale chyba zapoznam się z nim bliżej :) W każdym razie bardzo mi odpowiada ten smak wiec pomyślałam, że może udałoby mi się go odtworzyć w strucli? Nie udało się niestety, ale wyszło coś innego równie wspaniałego, tak wiec chętnie się nim z Wami podzielę :)
Na dwie strucle potrzeba:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 200g cukru
- 300 ml mleka (ciepłego)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 kostki masła (rozpuszczone i wystudzone)
- 1/3 szklanki oleju
Z drożdży, 3 łyżek cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i 100g mąki zrobić rozczyn.
Kiedy podwoi swoją objętość wlać do dużej miski wypełnionej resztą mąki. Dodać jajo, żółtka, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. pod koniec wyrabiania dodawać masło zmieszane z olejem i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i zostawić do podwojenia objętości.
Przygotować masę orzechową:
- 4 szklanki orzechów włoskich mielonych
- 1i 1/2 szklanki cukru
- 300g margaryny
- 4 białka ubite na sztywno
Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać orzechy i smażyć kilka minut, aż powstanie gęsta masa orzechowa. Dodać ubite białka i mieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienkie placki nałozyć masę orzechową, również cienko rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Zwinąć strucle jak roladę. Przełożyć na papier, zawinąć i włożyć do foremek wielkości ok. 40x10 cm. Piec przez ok. 60 minut w 180 stopniach C. do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić, wyjąc z formy i polać lukrem lub polewą czekoladową.
ale odjazdowy skład...orzechowy...mmmmm
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, ja robiłam strucle makowo-orzechową (wg,kuchni lidla,), mniam, następnym razem wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń