Przejdź do głównej zawartości

Strucla orzechowa

Pierwszy raz zrobiłam, z masą orzechową wymyśloną przeze mnie.




Pamiętam, jak moja mama robiła i zresztą nadal robi ciasto z orzechami. Kruche placki, a pomiędzy nimi warstwa biszkoptu orzechowego, ale takiego innego, nie znam przepisu, ale chyba zapoznam się z nim bliżej :) W każdym razie bardzo mi odpowiada ten smak wiec pomyślałam, że może udałoby mi się go odtworzyć w strucli? Nie udało się niestety, ale wyszło coś innego równie wspaniałego, tak wiec chętnie się nim z Wami podzielę :) 
Na dwie strucle potrzeba:

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 200g cukru
  • 300 ml mleka (ciepłego)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła (rozpuszczone i wystudzone)
  • 1/3 szklanki oleju 
Z drożdży, 3 łyżek cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i 100g mąki zrobić rozczyn.
Kiedy podwoi swoją objętość wlać do dużej miski wypełnionej resztą mąki.  Dodać jajo, żółtka, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. pod koniec wyrabiania dodawać masło zmieszane z olejem i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i zostawić do podwojenia objętości. 



Przygotować masę orzechową: 
  • 4 szklanki orzechów włoskich mielonych 
  • 1i 1/2 szklanki cukru
  • 300g margaryny
  • 4 białka ubite na sztywno

Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać orzechy i smażyć kilka minut, aż powstanie gęsta masa orzechowa. Dodać ubite białka i mieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienkie placki nałozyć masę orzechową, również cienko rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Zwinąć strucle jak roladę. Przełożyć na papier, zawinąć i włożyć do foremek   wielkości ok. 40x10 cm. Piec przez ok. 60 minut w 180 stopniach C. do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić, wyjąc z formy i polać lukrem lub polewą czekoladową.


Komentarze

  1. ale odjazdowy skład...orzechowy...mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, ja robiłam strucle makowo-orzechową (wg,kuchni lidla,), mniam, następnym razem wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia