Szukaj na blogu

czwartek, 12 czerwca 2014

Domowe lody truskawkowe




Upały nas nie opuszczają więc sięgamy po zimne napoje, oraz lody. Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać. Ciasta truskawkowe goszczą na stole co chwilę, koktajle  również. Pora na lody. Pierwszy raz robiłyśmy je z córką. Wyszły wspaniałe, delikatne, pachnące truskawkami.

Składniki na 6 szt lodów na patyku i 1 litr w pudełku.


  • 500g śmietanki 36%
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 300g truskawek
  • 200g dżemu truskawkowego z tego przepisu
  • cukier puder do smaku

Śmietankę ubić na sztywno, truskawki wypłukać, odszypułkować i razem z cukrem zmiksować na papkę. Truskawki wymieszać z 1/2 porcji śmietanki i jogurtem, pozostałą śmietankę wymieszać z dżemem truskawkowym. pojemniczki na lody napełniać naprzemiennie obydwoma musami. Do kubeczków włożyć również patyczki całość wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Lody z pojemnika przemieszać co pół godziny do momentu wyraźnego zmrożenia. Czynność ta robimy dla zminimalizowania powstawania kryształków. Nasze lody po godzinę osiągnęły konsystencję gęstego musu, spróbowałyśmy z Wiki i śmiem stwierdzić, że w takiej postaci były wyborne. Zimne, delikatne i bardzo szybko znikające.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. wyborne:) nie wyobrażam sobie niczego lepszego na upalny dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. najgorsze w nich jest to, że są szybko znikające :( receptura wyśmienita, smak bardzo mój

    OdpowiedzUsuń

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola