Szukaj na blogu

czwartek, 27 listopada 2014

Muffinki z Irish Cream

Pamiętacie moje urodzinowe czarne muffinki z białą koroneczką? no więc te są z tego samego przepisu :) Cudownie wilgotne, aromatyczne i bardzo szybko znikające.



Przepis na 12 muffinków



  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100g cukru kryształu
  • 50g cukru muscovado
  • 150 ml wody mocno gazowanej 
  • 200g mąki
  • 40g kakao
  • 50 ml likieru Irish Cream 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotować dwie miski. Do jednej dodać składniki sypkie, do drugiego wszystkie płynne i wymieszać każde osobno. Następnie należy przygotować papilotki najlepiej w formie na muffinki, a jeśli takiej nie posiadacie ustawcie na blaszce do ciast papilotki poskładane po dwie. Mieszankę sypką należy przesypać do płynnej i dokładnie wymieszać, ale tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do 12 papilotek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy muffinki się upiekły, jeśli nie dopiec, a jeśli tak wyjąć i wystudzić.


Krem
  • 400 ml mleka 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 200g masła

Ugotować  budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać stopniowo budyń i letnią czekoladę. Utrzeć na gładka masę. Przełożyć do szprycy cukierniczej.


Dodatkowo:

  • frużelina malinowa 
Wykonanie:

W każdej babeczce wydrążyć środek, nadziać malinową frużeliną i udekorować rozetkami z masy czekoladowej, następnie udekorować śnieżynkami. Podawać schłodzone. 


Smacznego :)

9 komentarzy:

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola