Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2014

Miętowe muszle w malinowym sosie

Propozycja pachnąca miętą dla małego i dużego smakosza. Połączenie idealne. Subtelna nuta mięty i intensywność malin a wszystko to na talerzu pełnym pysznego serka Almette i makaronu muszle. Nadziewanie tych gigantów to czysta przyjemność.Spróbujcie tego deseru a będziecie chcieć jeszcze i jeszcze. Co istotne danie do przygotowania w zaledwie 30 minut.

Wiśnie z nalewki

Wiele z Was robi zapewnię rożnego rodzaju nalewki. W tym roku powstały u mnie dwie i o ile owoców porzeczki nie było mi szkoda, i je wyrzuciłam tak 5 kg wiśni było mi szkoda. Postanowiłam wiec zrobić eksperyment i w momencie zlewania nalewki do odstawienia postanowiłam z wiśni zrobić frużelinę z procentami. Niewiele ich zostało, ponieważ wiśnie zagotowałam, ale smak wyszedł ciekawy lekko alkoholowy i pomyślałam, że może ktoś będzie chciał skorzystać. Od kilku dni zresztą pytacie mnie o to więc na pewno się przyda. Podam wam przepis na taka porcje jaka ja miałam.

Praliny pistacjowo-fistaszkowe

Odkąd nauczyłam się robić prawdziwe pralinki, odkąd zobaczyłam profesjonalne formy do ich produkcji zapragnęłam mieć choć jedna taką formę. Niestety jest to spory wydatek więc czekałam na stosowna chwilę, aby nabyć to cudo. A ponieważ w tym roku obchodzimy z mężem 18-stą rocznicę ślubu dostałam w prezencie właśnie tą  wymarzoną formę :) Upolowałam piękny kształt i podsunęłam linka z adresem strony pod sam nos mężusiowi ;) A resztę zrobił już On sam. W piątek przyszła do mnie mała paczuszka a w niej foremka z której powstały One! Pralinki w gorzkiej czekoladzie z nadzieniem z prażonych pistacji i fistaszków. 

Sałatka z pora

Poszukiwałam przepisu na zużycie sporej ilości porów. Dzięki Joasi mojej fance na Facebooku udało mi się skomponować taka oto sałatkę. Szybka, łatwa i bardzo pożywna.

Tort tradycyjny z różami

Jak zrobić sos słodko-kwaśny ?

Pyszny sos do ryżu, dań chińskich, ale równie smaczny z ziemniaczkami.  Przepis na podobny sos dostałam od Ani, nieco go urozmaiciłam  i zamknęłam za szkłem. Naprawdę polecam bo jak będziecie mieć takie słoiczki w piwnicy to obiad będzie się robił sam :)

Delikatna pianka czekoladowo-jeżynowa

 Dziś deser, który jest bardzo wykwintny, można go zrobić na wiele sposobów używając do tego najróżniejszych składników. Zrobiłam go kilkakrotnie, ostatnio eksperymentując z serkiem Almette. Wyszło bardzo mile dla podniebienia połączenie. Wiśniowy podkład 100g wiśni z wiśniówki, 1 łyżeczka żelatyny,  50 ml wody