.... obiadowa:)
Dziś nie będzie słodko:) raczej ostro... !:)
Moja propozycja na obiad to Klopsiki nadziewane jajkami w mocnym sosie pomidorowym.
- 1/2 kg mięsa karczek, łopatka (zmielić)
- 2 jajka
- ok. 3 duże kromki chleba (namoczyć)
- 1 pęczek szczypioru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 -3 jajka na twardo
- 1płaska łyżeczka soli
Szczypior posiekać, chleb namoczyć w wodzie, po nasiąknięciu odcisnąć i dodać do mięsa, jaj surowych, oraz pozostałe składniki prócz jajek na twardo. Wymieszać na gładką masę. Jajka ugotowane obrać i podzielić na ćwiartki.
Z masy, na ręce formować placki i kłaść na każdym po jednej ćwiartce jajka. Zamykać jajko w masie mięsnej. Każdego kotleta obtoczyć w mące i smażyć na dużej patelni na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Następnie do kotlecików wlać sos i dusić ok 15 min. na średnim ogniu.
Na sos
- 1/2 litra wody
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy do zup w proszku
- 4 kulki ziela angielskiego
Wszystkie składniki zagotować .
Do zagęszczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/4 skl. wody
- 1/4 szkl. śmietany
Wymieszać w szklance i wlać do gotującego się sosu. Po zgęstnieniu wywar wlać do usmażonych klopsów.
Chwilę pogotować i podawać wedle upodobania z kaszą, ziemniakami itp.
Smacznego:)
Hej kochana zostaw u mnie adres maila pod konkursem na Tangle Teezer :*
OdpowiedzUsuńwow! obłędne te klopsiki, chętnie bym dzisiaj takie zjadła na obiad! :)
OdpowiedzUsuńPyszne klopsiki mniami :)
OdpowiedzUsuń