Przejdź do głównej zawartości

Deser



Fot. J. Augustyn






Czasem mamy ochotę na deserek, ale nie mamy pomysłu na coś lekkiego, słodkiego i delikatnego. 
Dziś proponuję Wam  deser z ryżu jabłek i cynamonu. 



Fot. J. Augustyn
Mój był na cztery porcje:

    • ok. 300g sypkiego ryżu (nie w torebce)
    • woda 
    • 1 szkl. mleka
    • 3 łyżki cukry z prawdziwą wanilią
    • dżem jabłkowy (dobrze przesmażony)
    • opakowanie cynamonu mielonego

    Ryż płuczemy trzykrotnie w zimnej wodzie. Zalewamy czystą wodą 2 cm powyżej jego objętości. Gotujemy do napęcznienia, woda powinna odparować co najmniej w połowie. Wówczas wlewamy mleko i doprowadzamy do zagotowania. zdejmujemy garnek z kuchenki i zostawiamy ryż pod pokrywką, do całkowitego napęcznienia. Jeszcze gorący przekładamy do foremek (u mnie silikonowe słoneczniki) i zostawiamy do stężenia.
    Na talerze deserowe wykładamy po 2-3 łyżki dżemu jabłkowego, rozsmarowujemy zostawiając obręcz dokoła talerza i na środek stawiamy "słoneczniczki", posypujemy cynamonem.

    U mnie różne wersje, a dla tego, co cynamonu z jabłkami nie lubi został się sam "słonecznik":)


     Poniżej kilka zdjęć, jak można je udekorować:)



    Fot. J. Augustyn




    Fot. J. Augustyn





    Fot. J. Augustyn





    Fot. J. Augustyn



    Fot. J. Augustyn





    Fot. J. Augustyn





    Fot. J. Augustyn



    Smacznego:)

    Komentarze

    1. Piękne zdjęcia, deser wygląda pysznie:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Wygląda PRZECUDNIE :)
      Miłego dnia :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Cieszę się, że Ci się podoba:)Pozdrawiam :)

        Usuń
    3. Fantastyczna aranżacja! :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Takie zwykłe jedzonko, inaczej podane potrafi zrobić wrażenie nawet na wybrednych :)

        Usuń
    4. Pięknie ujęłaś ten deser na zdjęciu:) Przecież to takie klasyczne jedzonko, a zawsze smakuje...:) Ten deser przygotowany przez Ciebie pochłoneła bym jednym kęsem:) Smacznie wygląda:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dokładnie Alinko, zwykły ryż z jabłkami, ale inaczej podany!:) Dziękuję za ciepłe słowa:)

        Usuń
    5. Pyszny deser i swietne foremki :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję:) Foremki rzeczywiście cudne, szkoda tylko, że nie są moje, a jedynie pożyczone:) Pozdrawiam :)

        Usuń
    6. Chyba dzisiaj się umówiłyśmy na desery, wygląda zachwycająco i można go oczami jeść i wcale nie wątpie, że jest przepyszny, pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Twój budyń też był czarujący:) czekoladowy uwielbiam :) Pozdrawiam serdecznie:)

        Usuń
    7. Podoba mi sie ten sposób podania :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję i polecam, można również zapiec go w piekarniku:)

        Usuń
    8. Po prostu rozbroiłaś mnie tym deserem :)!!!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zgłoszenie wysłane, mam nadzieję, że wypróbujesz deserek:)

        Usuń
    9. Ryż czasem robię, ale nie wygląda...aż tak...pięknie! Zachwycająco go podałaś, świetny pomysł :)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Witaj miły gościu :)
    Dziękuje za odwiedziny :)
    Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
    Pozdrawiam,

    Jola

    Popularne posty z tego bloga

    Sałatka z tortellini

    Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

    Syrop z sosny

    Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

    Rolada serowa

    Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

    Jeżyna - konfitura, dżem...

     Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

    Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

    Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia