Witajcie po kilkudniowej przerwie:) Mój długi majowy weekend pewnie różnił się od wielu z Was. Spędziłam go prawie w całości przy kuchni i na spotkaniach przed bardo ważną uroczystością jaka odbywała się w moim domu. W niedzielę miałam przyjemność podejmowana bardzo ważnych gości, z tej okazji dużo piekłam, trochę mniej gotowałam, za to robiła to moja mama, siostra i bratowa! Wszystkie mamy talent do pichcenia:) (skromna jestem prawda?;))
Moja córeczka przystępowała do I Komunii Świętej więc z tej okazji upiekłam jej tort orzechowy i udekorowałam śnieżnobiałą masą.
Na wykonanie takiego tortu potrzebujemy 4 biszkopty orzechowe, możecie upiec dwa z 8 jaj i przekroić na pól, albo 4 z 4 jaj. Polecam drugi sposób.
- 16 jaj
- 50 dkg cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dkg orzechów włoskich (zmielonych)
- 8 łyżek bułki tartej
Białka ubić na pianę, dodać cukier, następnie żółtka, orzechy wymieszane z proszkiem i bułką tartą. Wylać ( podzielić na dwie lub cztery prostokątne blaszki) i upiec w temp. 180 stopni C przez ok. 40 min.
Masa mocno kakaowa
- 2 budynie śmietankowe
- 5 łyżek mąki pszennej
- 700 ml. mleka
- 10 łyżek cukru
Z podanych składników ugotować budyń i ostudzić.
- 3 kostki masła
- 150g ciemnego kakao
Utrzeć masło do białości, dodawać po łyżce budyniu (odłożyć ok 6 łyżek na wierzch), na koniec dodać stopniowo kakao.
Dodatkowo 2 słoiczki smażonych wiśni, 1 gorzka pokruszona na średniej wielkości wióra czekolada.
Placki mocno skropić ponczem.
Przekładać kremem, na jedną z warstw nałożyć wiśnie, na drugą czekoladę.
Placek
masa
wiśnie
placek
masa
czekolada
placek (podzielić optycznie na pół. Na masę nałożyć przez środek pasek ciasta orzechowego ok. 10 cm)
masa
wiśnie
placek
Fot. J. Augustyn |
Całość uformować delikatnie na formę księgi. Posmarować cienko wierzch pozostałą masą.
Masa z zaparzanych białek,
- 2 białka
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3/4 szkl. wody
- 1 śnieżka
- 1 śmietan fiks
Ubić białka z cukrem, dodać wrzącą rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować. Po przestudzeniu dodać pozostałe składniki i miksować do gęstości. Zimną masą cienko smarować tort.
Udekorować żywymi bratkami.
Smacznego:)
Piękny tort! A Córka na pewno dumna z pysznego tortu i utalentowanej Mamy :)
OdpowiedzUsuńZ rana taki miły komentarz:) Bardzo mi miło, że tak uważasz:) Starałam się:) Dziękuję:)
Usuńwygląda jak w niesamowicie drogiej cukierni. naprawdę, wspaniały! ach, córeczka może być dumna z takiej mamy ;]
OdpowiedzUsuńi proszę, złóż jej ode mnie życzenia Bożego błogosławieństwa. teraz zaczęła nowy rozdział w życiu, jest zdecydowanie dojrzalsza!
Karmel-itko! Dziękuję bardzo zz życzenia i te ciepłe słowa:) A tak swoją drogą, to ciekawa jestem, ile za taki tort trzeba by było zapłacić w takiej cukierni:) Mój miał ok. 5 kilo. Pozdrawiam :)
UsuńZa 4 kg w cukierni poznanskiej 450 zł w smaku ochyda sama sztuczność dekoracja dla dziewczynki na komunie z wizerunkiem chłopca :(
UsuńWniosek z tego taki, że lepiej jak ja piekę;) I tanio i smacznie:)
UsuńTort wspaniały i pachnący bratkami, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Bratki zrywane podczas pierwszej majowej ulewy! Cudem ocalałe:)
UsuńImponujący! Ja nie potrafiłabym takiego cuda zrobić, tort na Komunię będę zamawiać. Pozdrawiamy komunistycznie ;)
OdpowiedzUsuńKochana, nie ma się czego bać! Trzeba po prostu zrobić raz, a potem już idzie:) Moje może nie są idealne, ale najgorsze też nie. A w smaku z czystym sercem sama mówię, że pyszne:) Pozdrawiam i udanej Komunii. Słońca!!!:)
UsuńWspaniały i piękny tort. Idealny na taką uroczystość. Córcia pewnie była zachwycona!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Owszem była:) Tort bardzo jej sie podobał i smakował, co mnie cieszy jeszcze bardziej:)
UsuńPiekny, a bratki wspaniale do niego pasuja.Prosze o zdjecie ''z gory'':)
OdpowiedzUsuńO przpraszam, jest zdjecie ''z gory'',komputer sobie ze mnie zakpil:)
OdpowiedzUsuńzdolniacha z Ciebie! :):):)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) zaczynają mi rosnąc piórka:)
UsuńChyle czoła, piękny, wykwintny i smaczny. Ozdobiony przepięknie, mistrz cukierni by sie nie powstydzil..
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu to miłe co piszesz. Cieszę się, ze podoba Ci się moje dzieło:) Pozdrawiam:)
UsuńSuper pomysł z tymi bratkami:) Tort wyszedł Ci wspaniale. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Alinko:) Trud się opłacił. Wszystkim się podobał i smakował, a to najważniejsze!:) Pozdrawiam :)
UsuńWspaniały!! :)
OdpowiedzUsuńWitaj Milenko!:) dziękuję bardzo:) Cieszę się, ze Ci się podoba:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńMatko, jaki cudny tort... chyba piękniejszego nie widziałam!!!
OdpowiedzUsuńTort jest przepiękny, córka musi być dumna z mamy, chyba tak samo jak mama z córki :) Te kwiaty są dobrane idealnie :) Gratulacje!
OdpowiedzUsuńSzkoda,ze tak póżno tutaj zajrzałam.Tort jest rewelacyjny!Córcia napewno miała podwójne święto-dla ducha idla podniebienia.Gratulacje, anielska Mamo.Życzę jeszcze wielu tak pięknych tortów.Pozdrawiam.Minia
OdpowiedzUsuńA czy 3/4 szklanki wody do masy z zaparzanych białek to nie będzie za dużo?
OdpowiedzUsuńNie będzie
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńCzy tą masę z zaparzanych białek można barwić ? Jeśli tak, to czym?
OdpowiedzUsuńOczywiście można, najlepiej barwnikami spożywczymi w proszku, które znajdziesz np. na allegro
UsuńBardzo dziękuję Pani Jolu :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, cudny tort. Ja też przymierzam się do tortu komunijnego mojej córci. Chcę zrobić piętrowy z bitą śmietaną i truskawkami w środku i zastanawiam się właśnie jak "obsmarować" boki żeby ładnie było. Może ta masa z parzonych białek byłaby lepsza od bitej śmietany? Prosze o podpowiedź. Na to jeszcze pójdą ozdoby cukrowe i żeby się trzymało w miarę..:-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, gratuluję talentu. Mam pytanko a raczej prośbę o radę. Ja też mam Komunię córci i przymierzam się do tortu piętrowego z bitą śmietaną i owocami i tak się zastanawiam, czy do "obtoczenia" tortu nie byłaby lepsza Pani masa z parzonych białek właśnie.. jeszcze na to będą szły ozdoby cukrowe i zależy mi ,aby się trzymało. I oczywiście żeby były ładne boki gładkie. Jak Pani radzi? I z Pani przepisu starczy mi tej masy na pokrycie 3 okręgów - z takich standardowych rozmiarów tortownic?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Witam,
Usuńjeśli do masy maja być klejone ozdoby z masy cukrowej to należy tort udekorować właśnie masa cukrową, albo masa na bazie masła. W przeciwnym wypadku ozdoby mogą się rozpłynąć. Ten tort był przeznaczony na 40 osób więc jeżeli na taka ilość osób ma byc przygotowany to wystarczy, a jeśli na większą, to trzeba sobie dodać każdy produkt proporcjonalnie do ilości. Mam nadzieję, że pomogłam :) Pozdrawiam